Médianapló

Médianapló - Hogyan váltották föl a tankokat a bankok?

2019. november 05. 10:23 - Zöldi László

Tegnap este érdekes mondatot hallottam az ATV-ben. Mesterházy Attila szerint „Külön öröm, hogy nem tankokkal jöttek, hanem bankokkal.” Mármint Putyin és az emberei. A szocialista politikus kijelentését nem venném föl a rendszerváltás utáni szállóigék gyűjteményébe, mégis figyelemre méltó, mert november 4-én hangzott el.

Napra pontosan 63 éve iszonyú csörömpölésre ébredtünk a kecskeméti lakásunkban, a közeli makadám úton haladtak Szeged felé a szovjet tankok. Az idézett mondat első fele utalás arra, hogy 1956-ban 1130 harckocsi félemlítette meg az országot. A második fele utalás a Nemzetközi Beruházási Bankra, mely nemrégiben telepedett meg Budapesten. A munkatársai különleges jogosítványokat kaptak a magyar kormánytól, az ellenzéki politikusok pedig valamiféle kémközpontnak vélik a pénzintézetet. Okkal vagy ok nélkül, ebbe most azért nem mennék bele, mert a hasonlat jobban foglalkoztat.       

Valószínűleg Torgyán József mondta ki először, a kisgazda politikus ugyanis így fogalmazott a Hetek című magazin 2011. november 11-i számában: „Ezért fűztem be 1988 végétől szinte minden beszédembe, hogy ’elmennek a tankok, de jönnek helyettük a bankok’.” Mégse lepődnék meg, ha kiderülne, hogy Pongrátz Gergelytől származik az eszmefuttatás, mert neki a Corvin-közi felkelők parancsnokaként volt harci tapasztalata a szovjet tankokról, majd emigránsként az amerikai bankokról. Az 56-os Szövetség elnökeként fejtette ki 1994. augusztus 30-án a Pest Megyei Hírlap hasábjain: „Nem akartuk azt, hogy a tankokat a bankok váltsák fel.”

Egyelőre nem dönteném el az elsőséget, van viszont valaki, aki más irányból vállalta a két fogalom összekapcsolását. A Magyar Köztársaság kikiáltója, Szűrös Mátyás MSZMP-politikus 2003. október 24-én így fogalmazott a Zalai Hírlapban: „Kimentek a tankok, s bejöttek a bankok.” Novák Előd Jobbik-politikust aligha lehet azzal vádolni, hogy lemásolta Szűrös végtelenségig leegyszerűsített értelmezését, mert kispórolt belőle egy s hangzót. Íme, bejelentése a Veszprémben szerkesztett Napló 2011. október 25-i számában: „Kimentek a tankok, bejöttek a bankok.”

Az a benyomásom, hogy ha egy történelem iránt érdeklődő egyetemista megnézné az újságok október 22-i vagy 24-i számait, a közéleti személyiségek ünnepi beszédeiben, interjúiban gyakran szembesülne a tankok és bankok előszeretettel használt szókapcsolatával. A rendszerváltást talán legtömörebben kifejező hasonlattal.   

komment
süti beállítások módosítása