Médianapló

Médianapló - Lehet-e önkormányzati médium szerkesztője egy önkormányzati képviselő?

2019. október 26. 10:17 - Zöldi László

Baranyi Krisztina lábjegyzet lesz az önkormányzatiság legújabb kori történetében. Szűkebb pátriájában szívós munkával tárt föl egy környezetromboló gócot, egy másik botrányt pedig szintén nyilvánosságra hozott - az autók parkolására telepített mutyit. Megnyerte az ellenzéki előválasztást, majd október 13-án a polgármester-választást is. Némi késleltetés után már hivatalban lévő kerületi polgármesterként szólalt meg a Magyar Hang című hetilap tegnapi számában. Azt fejtegette, hogy távoznia kell az önkormányzati havilap főszerkesztőjének, mert a „korábbi fideszes önkormányzati képviselő”…”lakásbotrányban is érintett”.

Nem világos, hogy mire vonatkozott a ’korábbi’ kifejezés. Arra-e, hogy miután az illetőt kinevezték főszerkesztőnek, megszüntette tagságát a kerületi testületben? Vagy arra, hogy a főszerkesztéssel együtt megtartotta testületi tagságát is? Ha egyszerre volt önkormányzati képviselő és önkormányzati lapszerkesztő, akkor erről rendelkezik az önkormányzati törvény 2002-es módosítása. Az összeférhetetlenségi passzus nem csupán a polgármestereket veszélyezteti, hanem az önkormányzati testület tagjait is. Ha kipattan bármelyikük érintettsége, nem kell mást tenni, mint bejelenteni a legközelebbi ülésen, és máris felfüggeszthető az érintett. Nem állítom, hogy a legutóbbi 17 évben tömegessé váltak az efféle eljárások, de azért akadt belőlük néhány.

Túrkevén például a polgármestert függesztették föl, mert megtartotta vezetői pozícióját az önkormányzati médium kiadóhivatalában. Csongrád megyében pedig két önkormányzati főszerkesztő körül robbant ki a vita. Képviselősködtek is, a megyei kormányhivatal pedig szelektív módon alkalmazta az összeférhetetlenségi passzust. A Fidesz-képviselőt békén hagyta, a jobbikost viszont megfosztotta a mandátumától. A felemás döntést jogi fórumokon fölülbírálták. Bakos András szegedi újságíró, aki a Délmagyarország című napilap hasábjain többször is foglalkozott az üggyel, a fejleményeket talán hozzászólásban világítja meg.

Baranyi Krisztina a megelőző fél évtizedben tagja volt Ferencváros önkormányzati testületének. Épp öt éve volt arra, hogy föltárja a képviselőtárs-főszerkesztő esetleges összeférhetetlenségét. Most, immár megválasztott polgármesterként nyilvánosan firtathatja ugyan, miért keveredett hajdani képviselőtársa erkölcsileg felróható lakásügybe. Ez azonban nem jogi alap arra, hogy eltávolítsa a főszerkesztői székből.

2 komment
süti beállítások módosítása