Médianapló

Médianapló - Borkai mitől faktor?

2019. október 25. 11:17 - Zöldi László

Ma reggel megkérdezte a Magyar Rádió műsorvezetője, vajon a miniszterelnök miként vélekedik Borkai Zsoltról. Orbán Viktor kifejtette: „Nem nevezném felemelőnek a hatást, amit az emberekre gyakorol.” Ezt más szavakkal máshol is elmondta már, most azonban a Borkai-faktor kifejezést is használta. Nem lepődnék meg, ha a kormánypárti értelmezők rákapnának a faktorozásra.

A Borkai-ügyet egyaránt használhatták az eltussolni és a feltárni szándékozók. Például Farkas Örs politológus, Fekete Sándor miskolci politológus, G. Fodor Gábor politológus, Hiller István szocialista politikus, Horn Gábor volt SZDSZ-politikus, Jánossy András közgazdász, Jeszenszky Zsolt publicista, Juhász Attila politológus, Karácsony Gergely Párbeszéd-politikus, Somogyi Zoltán szociológus és Tordai Bence Párbeszéd-politikus. Jól jött az értelmezés első szakaszában.

A másodikban még mindig maradtak a viszonylag semleges Borkai-jelenségnél, illetve -szindrómánál (az előbbinél Böcskei Balázs politológus, az utóbbinál Herczeg Sándor hódmezővásárhelyi blogger). Aztán következett a Borkai-botrány Cseh Katalin Momentum-politikus, Deák Dániel politológus és Schiffer András volt LMP-politikus megfogalmazásában. Egy új szóval is megismerkedhettünk, a borkaizással, amely az adriai hajókiránduláson végbement összefonódások mögött rejlő gazdasági összefonódásokat érzékeltette. Fekete-Győr András Momentum-politikus, Hadházy Ákos volt LMP-politikus és Molnár Zsolt szocialista politikus vélekedett így. Végül pedig Galló Béla politológus tollából a Borkaihoz párosítva jelent meg a videó kifejezés is.

A faktor egyébként a latin facio (csinálni) igéből származik. A factor csinálót jelent, de alkotórész értelme is lehet, és nevezhetjük mozzanatnak, összetevőnek, tényezőnek is. A matematikában szorzó, mutatószám, a kereskedelemben pedig telepvezető. Másfél évtizedig minden csütörtököt a nyomdában töltöttem, ahol a legtekintélyesebb szedőmestert nevezték aktornak, ő szervezte meg az újság előállítását. A köztudatban inkább az X-faktor cseng ismerősen. Azt az előadót sejteti, akit a tehetsége tesz alkalmassá arra, hogy ne csak néhány percre kösse le a figyelmünket.

Találó a miniszterelnök által Borkai Zsoltnak adományozott faktor. Ama bizonyos videó olyan előadóművésszel ismertetett meg bennünket, aki a rendszer alkotórészeként tekinthető a kormányzat telepvezetőjének, és mintha szűkebb pátriájában ő szervezte volna meg a hatalomgyakorlás gazdasági-pénzügyi hátterét. Nemcsak néhány percig fogunk beszélgetni róla.               

9 komment
süti beállítások módosítása