Médianapló

Médianapló - Mihez kezdjünk a fűrészporos Mandinerrel?

2019. szeptember 23. 10:27 - Zöldi László

„Kár kivágni a fákat a nyomtatott Mandinerért” - írta az Elegem van című blog gazdája 2019. szeptember 19-én. Vajon igaza van-e?  Nincs végleges válaszom, mert még nem láttam a Mandiner című hetilap első számát.

Amikor e rovatban arról tűnődtem, hogy a kiadóhivatal érdekes kísérletbe kezdett, és esetleg létrehozta az online portál papír alapú hétvégi mellékletét, olvasmányélmény híján még csak feltételezésbe bocsátkoztam. Azóta úgy alakult a helyzet, hogy az áruházak még nem rendelték meg az újdonsült hetilapot, az aluljárókban működő standokról pedig eltűnt az első szám. Az egyik hírlap-bolt bérlője például elmesélte, hogy szeretett volna belőle egyet hazavinni, a környékbeli elsőpéldány-gyűjtők azonban megvették a félretettet is.

Ekkor hívtam föl egy ismert elsőpéldány-gyűjtőt, aki még könyvet is írt a szenvedélyéről. Arról számolt be, hogy az ő budai kerületükben módosabb emberek élnek, és hogy a kedvük október 13-án esedékes önkormányzati választáson se menjen el a kormánypártoktól, a postaládákban feltűnt az új Mandiner. Megígérte, hogy elküldi az ő ingyenes példányát. Amíg a boríték megérkezik, idejegyzem, hogy a második szám papírja kifogástalan, a megjelenése elegáns, a tördelése pedig hibátlan. A kormánypártisága se bántó. Arra való, hogy az állami hivatalokban kitegyék az asztalra, jól jön majd a várakozó ügyfeleknek.

A szerkesztők szívesen mutatnak be olyan embereket, akik kétkezi mesterséget űznek, templomba járnak, és gyermeknemzésben eleget tesznek a hazafias kötelességüknek. A baj inkább az, hogy ha hivatalos személyiség tisztelte meg írásával a szerkesztőséget, nem próbálják elmagyarázni neki, hogy fűrészporos a szövege. Szakmailag a legnagyobb gond, hogy a szép kiállítású és lagymatag tartalmú hetilapban egyelőre nyoma sincs a világtrendnek. Kitalálói odáig már eljutottak, hogy nem az a korszerű, ha a papír alapú napilapnak van online változata, hanem ha az online portálnak lesz papír alapú melléklete. Odáig azonban még nem jutottak el, hogy szerves kapcsolatok alakítsanak ki a Mandiner.hu és a Mandiner között.

A portál óhatatlanul előnyben részesíti a gyorsaságot, és ha pontatlan a híre, pontosít (frissít), ahányszor csak szükséges. Közben pedig a szerkesztők kiválasztják ama hétközi témákat, amelyeknek érdemes hátteret kölcsönözni. Ezeket kéne a hetilap olvasói elé tárni, és akkor Elegem van talán nem írná azt, hogy kár volt kivágni a fákat a nyomtatott Mandinerért. 

6 komment
süti beállítások módosítása