Médianapló

Médianapló - Mi baj van Zuckerberggel?

2019. szeptember 22. 09:17 - Zöldi László

Szánthó Miklósról nem találtam minden kétséget kizáró életrajzi adatokat. Annyit azért tudhatni róla, hogy a jogászi diploma után 2007-ben kezdte elemzői pályafutását. A harmincas évek második felében járhat tehát. Megalapította az Alapjogokért Központot, egy annyira független civil szervezetet, hogy a Fidesz-pártalapítvány támogatásával jött létre. Néhány hónapja van egy „társadalmi” munkája is.

Varga István, a kormánypárttól hangsúlyozottan független KESMA (Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány) kuratóriumi elnöke kifejtette, hogy az ellenzéki sajtó színvonalasabb, mint a kormánypárti. Rögtön útilaput is kötöttek a talpára, és utódja a terjedelmes bajuszt növesztő, megfontoltan beszélő, és önmagát legalább tíz évvel öregbítő Szánthó doktor lett. Aki megszólalt az alapítványához tartozó hetilap, a Mandiner szeptember 19-i számában. Okfejtésének azt a címet adta, hogy Szuverenitás végveszélyben, és a címbéli idegen szóval együtt 90 idegen kifejezést helyezett el a szövegben. Ezzel a kormánypárti élcsapat (elit) utánpótlásában megdöntötte az országos csúcsot (rekordot).

Miközben Carl Schmitt, Pokol Béla és Békés Márton életművéből szemelgetett, kiemelte, hogy „a Szilícium-völgy digitális szuverénjei” azért veszélyesek a nemzetállamokra, mert „a globális establishment virtuális adatintegrátorai”-ként „aggregálják az információkat”, és befolyásolják „a transznacionális humanitás magnetikus erejével megbűvölt polgár”-t. E lapszámban egy másik szerző is megfogalmazta ugyanezt a gondolatmenetet. Koltay András 41 éves médiajogász, a Közszolgálati Egyetem tavaly kinevezett rektora azt a címet adta okfejtésének, hogy A szólásszabadság magánosítása. Magyarázatul szolgál hozzá a cikk hasába tördelt fénykép. A 35 éves Zuckerberg áll pulóverben egy emelvényen, mögötte a felirat: „The future is private.”

Koltay doktor szerint „Ma már egy névtelen Facebook-moderátor is nagyobb hatást gyakorol a magyar nyilvánosságra, mint egy, a szólásszabadság kérdésében döntést hozó bíró.” A következtetése pedig ez: „Az állam nem adhatja fel az online platformok tevékenységét befolyásoló szerepét.” Így már érthetőbb, hogy a 39 éves Apáti Bence táncművész, a Budapesti Operettszínház nemrégiben kinevezett balettigazgatója a Magyar Nemzet augusztus 17-i számában miért köszöntötte imigyen a 39 éves, néhány hete kinevezett igazságügyi minisztert: „Remélem, Varga Judit megtalálja a jogi megoldást Zuckerberg úr vállalatának megrendszabályozásához.”

15 komment
süti beállítások módosítása