Médianapló

Médianapló - Az élettársi kapcsolat tekinthető-e családbarátnak?

2019. szeptember 08. 11:08 - Zöldi László

Az elmúlt héten rendezték meg a III. Demográfiai Csúcs elnevezésű tanácskozást. A hatalomban lévők kifejtették álláspontjukat a népesedéspolitikai kérdésekről. Talán megbocsátják a közjogi méltóságok, hogy nem az ő előadásaikról tűnődöm a Médianaplóban, hanem egy szimpla államtitkár megnyilvánulásáról. A Miniszterelnöki Kabinetiroda egyik vezető munkatársa, Dömötör Csaba maga vállalkozott arra, hogy a Magyar Nemzet tegnapi számában összefoglalja a konferencián elhangzott gondolatmenetét.

Eme mondatára kaptam föl a fejem: „Egy ország csak akkor lehet családbarát, ha a támogató intézkedéseken túl a nyilvánosság egésze is az.” Nem bontotta ki, csupán utalt rá, hogy a nyilvánosság fórumait két véglet befolyásolja. A bulvársajtó élezi a családban megnyilvánuló feszültségeket, a reklám pedig idillikus képet fest a famíliáról. Van persze egy harmadik gond is: a közösségi média, mely szerinte a társas magány fóruma. Eszmefuttatásából azt olvastam ki, hogy nem elég családbarát intézkedéseket hozni, a médiafogyasztók tudatállapotát is föl kell készíteni a hagyományos, keresztény értékekre épülő, férfi és nő közötti családmodell befogadására.

Erre rímelt Szánthó Miklós hozzászólása is. A Kelet-Európai Sajtó és Média Alapítvány kuratóriumi elnöke a demográfiai tanácskozáson kifejtette: „A KESMA azt tűzte ki célul, hogy a család intézményét, ha úgy tetszik, reklámozza.” Kijelentése érdekes színben tünteti föl Dömötör Csaba álláspontját a reklám idillikus hatásáról. De lappang itt egy másik ellentmondás is. A KESMA „mindössze” 476 médiumot foglal egységes keretbe, nem a hazai nyilvánosság egészét. Hogy a kormányhoz közel álló alapítvány a nyilvánosság hány százalékát teszi ki, arról nincsenek fölmérések, de hogy a többségét, az biztos.

Ha egy államtitkár, aki a propagandaminisztériummal azonosítható miniszterelnöki kabinetiroda vezető munkatársa, a nyilvánosság egészéről beszél, akkor idézett mondata arról árulkodik, hogy a hatalmon lévők elégedetlenek a média egységesítésével, egybehangolásával. Számíthatunk a további térhódításra, az úgynevezett gleichschaltolás folytatására. Dömötör államtitkár megelőlegezte, hogy a kormánytól még független médiumoknak azért is be kell hódolniuk, nehogy véletlenül hitelesnek és támogatandónak tekintsék például az élettársi kapcsolatot. Holott ma már legalább annyian élnek együtt állami pecséttel ellátott házasságon kívül, mint belül.                    

1 komment
süti beállítások módosítása