Médianapló

Médianapló - Kiszorítás vagy kiszárítás?

2019. augusztus 26. 10:31 - Zöldi László

A tegnapi bejegyzéshez szólt hozzá ma hajnalban 5 óra 5 perckor BIG74 Bodri. „Az az érzésem - írta -, hogy az Indexnek már nincs szüksége az olvasói támogatásra.” Erre válaszolt 8.18-kor Manna5: „Miért, eddig volt? Ennyi ingyenes, nagyon jó tartalom akár el is tudná tartani, ha nem az Indamédia kezelné.” Mit is kezelne?

Az Index korábbi főszerkesztője, Dudás Gergely 2017. november 19-én kifejtette a Médiapiac.com digitális felületén: „Elegem lett abból, hogy a mi hitelességünket kezdi ki a hirdetői befolyás.” Új portált próbált létrehozni, évi 10 ezer forintra számított 30 ezer előfizetőtől. A 300 milliós ötlet azon bukott meg, hogy csak 30 millió jött össze. Van már két támpontunk a nyilvános tűnődéshez. Az egyik az, hogy az Index sebezhető pontja a hirdetési bevétel. A másik pedig az, hogy ha 300 millióra van szükség egy 30 főnyi szerkesztőség fenntartásához, akkor a jelenlegi Index 120 munkatársát körülbelül évi 1,2 milliárd forintból lehet munkában tartani.

Azóta egy ügyes ügyvédnek sikerült jogilag körülbástyáznia az Indexet. S bár a kormány tevékenységét fürkésző szerkesztőség napi 6-700 ezer kattintása országos csúcs, arra mégsem elegendő, hogy a mögötte rejlő hirdetési bevételek eltarthassák a szellemi műhelyt. Ehhez szükség van a portfólió - leginkább szórakoztató platformok - hirdetési bevételeire is. A hirdetők számára vonzóbb napi 1,4 millió kattintás, mint annak a fele. Csakhogy abba a fránya portfólióba bankhitelből bevásárolta magát egy kereszténydemokrata politikus. Szent esküvéssel megfogadta ugyan, hogy nem szól bele az Index irányvonalába, július közepén mégis benyújtotta a számlát.

Ama bizonyos Indamédia Zrt, amelyre Manna5 utalt, immár „megkíméli” az Indexet a közéleti témájú blogok közlésétől. Ezt némi dacolás után tudomásul vette a szerkesztőség, hogy a portál kritikai irányvonalát megtarthassa, és legalább a belső munkatársakat megmenthesse. Érteni vélem, hogy a jelenlegi vezetők miért fogadták el a tőlük amúgy is függetlenül szerkesztett blogketrec depolitizálását. Könnyebb elviselni a közéleti bloggerek kiszorítását, mint a belső munkatársak kiszárítását. Felötlik azonban egy mondat a Népszava 2019. február 9-i számából.

Az Index alapító-főszerkesztője, a most már 444-es Uj Péter így fogalmazott: „Hallom az indexes kollégák aggodalmait. Szerintem ők sem gondolják, hogy egy év múlva szabadabban, függetlenül dolgozhatnak.” Július közepéig, a hirdetésekkel való zsarolásig még fél év sem telt el.      

5 komment
süti beállítások módosítása