Médianapló

Médianapló - Az Indexből miért szorultak ki a közéleti bloggerek?

2019. augusztus 25. 09:26 - Zöldi László

Erről lappang egy vita a világhálón. Búvópatakként tört elő, ha írt róla a 24.hu, a hvg.hu, a Mérce.hu, egy-két blogger és néhány értelmes kommentelő. Augusztus 22-én Kabai Domokos Lajos kavicsot dobott a csordogáló vízbe. A Bekiáltás blog alapítója szerint a hatalmon lévők „Háttérbe szorítják a pártokhoz nem kötődő bloggereket.”

Az információmorzsákból annyit kapartam össze, hogy a Blog.hu mintegy 700 digitális naplót tárol. S mert a közös portfólióba tartozó Indexnek a Blog.hu-t működtető Indamédia Zrt munkatársai továbbítják a figyelemre méltó megnyilvánulásokat, az imént idézett állítás kimondója úgy véli, hogy a napi 650 ezer kattintást elkönyvelő portál főoldaláról eltűntek a közéleti tartalmú blogok. Július 20. óta az Indexen „csupán csacskaságokra” telik. Nyomatékul hozzáfűzte: „Csak a saját írásaim kattintás száma tízenezerrel csökkent egyik napról a másikra.” Az interneten is harcol a Fidesz című írását 1344-en olvasták. Korábbi bejegyzéseit július 12. és június 6. között még 17740-en, 23548-an, 17393-an, 12829-en és 13557-en kísérték figyelemmel. Ha a 85097-et elosztjuk öttel, 17019-nyi indexes átlag jön ki.

17 ezer aránylik tehát a jelenlegi 1344-hez. Ha ez nem elég bizonyíték arra, hogy az Indexet csakugyan sarokba szorították az Indamédia kormány közeli tulajdonosai, hadd adjam közre, hogy az utolsó teljes hónapban, júniusban 146 ezren olvasták a Médianapló című rovatomat. Napi átlagban 4867-en. Augusztusban, az Index utánközlése nélkül napi 724 olvasónál tartok. Hátrányban az előny, hogy már nem kell magyarázkodni a kommentelők előtt. A legtöbbjük szerint lényegtelen kérdésekkel foglalkozom, holott a Médianaplót nem nekik írom, hanem a kommunikáció szakos diákoknak arról, amit a szemináriumon nem sikerült megbeszélnünk. A sors iróniája, hogy az Indamédia „jóvoltából” visszatértem a 2011-es kiindulóponthoz.

Ami igazán meghökkentő Kabai Domokos Lajos elgondolkoztató okfejtésében, hogy az Indamédia munkatársai azért engedik át a szűrőn az ellenzéki politikusokat, mert a kormánypárti cáfolatokhoz ők kölcsönzik a szellemi gyúanyagot. A nyilvánosságban így bontható ki a jó és a rossz ütközése. Ezt a képet zavarják a pártoktól független bloggerek, akik nemcsak a kormányzat tevékenységét értelmezik, hanem az ellenzékét is. Ha eme állítás megfelel a valóságnak, akkor azért szorultunk ki az Index főoldaláról, mert azt is bemutatjuk, hogy az ellenzéki politikusok jó pénzért érzik rosszul magukat.               

 

47 komment
süti beállítások módosítása