Médianapló

Médianapló - Egy nem létező napilap margójára

2019. augusztus 15. 10:09 - Zöldi László

 

Majláth Mikes László finom tollú humorista. A Népszava mai számában ezért olvastam legelőször az ő cikkét. A kormányzat szempontjából különböztette meg a jó és rossz polgárokat, ironikus okfejtéséhez pedig mulatságos ténylistát mellékelt. Szerinte például az úgynevezett jó polgár „Mind a 19 megyei napilap első oldalát elolvassa.” 

Ezzel arra utalt, hogy a KESMA (Kelet-Európai Sajtó és Média Alapítvány) keretében működő megyei sajtó előszeretettel közöl Orbán-interjút. Mindegyik újság a címoldalon kezdi, aztán átmenő szedéssel folytatja egyaránt ugyanazon az oldalon. Ez a látvány visszatérő toposz az ellenzéki sajtóban. Ama tapasztalaton alapszik, hogy a fővárosi újságírók néha eljutnak sajtószakmai tanácskozásokra is, ahol a bejárathoz kihelyezett asztalnál a megyei napilapok fogadják őket - ugyanazzal a címlappal és ugyanazzal a politikussal. S mert ezekről az újságokról nincs olvasmányélményük, a jelenséget tekintik a leigázott (gleichschaltolt) megyei sajtó jelképének.

Nem tudják, hogy mielőtt a megyei lapok a kormány kezébe kerültek volna, a külföldi tulajdonosok is éltek ezzel a lehetőséggel. Ha a hálózatuk valamelyik újságja a három, négy vagy hét közül interjút készített  egy politikussal vagy művésszel, a többi napilapban is közölték a cikket. Egyszer kellett érte fizetni, és a többi újságban is foglalta a terjedelmet, ráadásul a helyén nem kellett közölni olyan írást, amelyért honoráriumot kellett volna fizetni. A KESMA e gyakorlatot fejlesztette tökélyre. Vagyis nem egy gazdaságossági okból született döntéssel van baj, hanem annak személyi kultuszos vetületével. De van itt még más baj is: a mai Magyarországon csak 18 megyei napilap jelenik meg.

A tévedést nem Majláth Mikes Lászlón kérném számon, ő gyanútlanul abból indult ki, hogy Magyarországon 19 megye van. Neki nem kéne tudni, hogy az 1 millió 230 ezernyi lélekszámú Pest megyében jó régen megszűnt a napilap, de ezt azért illene tudni a Népszavánál. A múlt század kilencvenes éveiben ugyanis emiatt dolgoztak ki egy tervezetet. A patinás újság átvette volna a Pest Megyei Hírlap szerepkörét is, és a legtöbb figyelmet Közép-Magyarországnak, a fővárossal együtt mintegy 3 millió embernek szentelte volna. Egy főszerkesztő-váltással az elképzelés ment a kukába, ettől azonban még a Népszava mostani szerkesztőségében ismerni kéne a korántsem mellékes mozzanatot. Meg azt is persze, hogy a 19 megye közül épp a legnépesebben nincs napilap.   

komment
süti beállítások módosítása