Médianapló

Médianapló - Gallyat vágni, esetleg gajra menni?

2019. augusztus 11. 10:46 - Zöldi László

Tegnapi bejegyzésem nem keltett élénk visszhangot, eddig körülbelül fél ezren olvasták. Az ínyencek persze kóstolgatják. Nem is annyira Németh Szilárdot védik, akinek a megnyilvánulásáról tűnődtem. Arról, hogy sorainak ezt a címet adta: „Az ellenzék ismét gallyra vágná Csepelt.” Például vergyula ma reggel 8.40-kor kifejtette, azért volna elnézőbb, mert most már tudja ugyan, hogy ly helyett j-vel kellett volna írni azt a fránya szót, de ha tolla hegyére tűzte volna, valószínűleg ő is gallyat írt volna.

Ebben van logika, a vágásról könnyű asszociálni a gallyazásra. De ami logikusnak hat, az nem föltétlenül igaz. Ha Németh Szilárd maradt volna a Facebooknál, aligha pazarolok rá tegnap 2500 karaktert. Egyéni megszólalásának azonban a nyilvánosság fórumai hírértéket tulajdonítottak. Az ellenzéki sajtó köszörülte rajta a nyelvét, a kormánypárti pedig átvette az ly-os közleményt. Az ellenzéki sajtó iróniája abban merült ki, hogy a rezsibiztos és honvédelmi államtitkár „polihisztor” létére nem tudta: a kifogásolt szó a jiddis gajdesz rövidítése. Ebben nem vagyok biztos, néhány nyelvész ugyanis a finnugor múltba vezetné vissza a gaj kifejezést.

Egyelőre nem jutottak tovább, de a gajdesz hívei sem képesek minden kétséget kizáróan bizonyítani. Nyitva hagynám a kérdést, mert a két álláspont képviselői abban már közös nevezőre jutottak, hogy kizárják az ly-t. Ezáltal pedig a jobboldali sajtó furcsa helyzetbe került. Ha már közölte a kormánypárti politikus megnyilvánulását, akkor a címet nem jésíthette a szerző megsértése nélkül. Annyit azért megtehetett volna, hogy valaki felhívja, és azt javasolja neki, hogy változtasson egy betűnyit a címen. Nem vádolnám a kormánypárti szerkesztőket azzal, hogy elfelejtettek utánanézni a furcsa szónak. Akadtak ugyanis olyan orgánumok, amelyek annak ellenére hanyagolták Németh Szilárd mondandóját, hogy a Magyar Távirati Iroda vállalta a betűhív közlést.

De más okom is van a jobb indulatú értelmezésre. A jobboldali sajtóban legalább két újságíró tudja, hogy mit jelent a gaj. Nagy Gábor tavaly kikelt a metrós káosz ellen, és ezt a címet adta eszmefuttatásának: ”Így kell naponta több tízezer ember közlekedését gajra vágni”. (888.hu, 2018. október 3.) Három hete pedig Tari Tamás kérdezte: „Von der Leyen megválasztása miatt mehet gajra az olasz kormánykoalíció?” (Alfahír.hu, 2019. július 18.) Úgy rémlik, őket érdekelte a szó eredete, egyhamar nem is lesz belőlük a Fidesz alelnöke.

10 komment
süti beállítások módosítása