Médianapló

Médianapló - Két jelentkezési lap margójára

2019. augusztus 05. 10:56 - Zöldi László

Közeledik a szeptemberi tanév-kezdet, és két cég is meghirdette az újságíró-képzést. Egyaránt nonprofit vállalkozások. Vagyis nem elsősorban az a dolguk, hogy anyagi nyereséget termeljenek. A körülményeik azonban különbözőek.

A két világháború közti közíróról, Bálint Györgyről elnevezett iskola a MÚOSZ keretében működik. Amikor Kádárék 1958-ban megszüntették az egyetemi újságíró-képzést, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége 1993-ig monopóliumot élvezett. Amidőn pedig az állami felsőoktatásban ismét lehetett újságírást tanulni, a patinás tanfolyam az oktatási rendszeren kívül rekedt. Magam is tanítottam benne sajtótörténetet, de már nem az Andrássy úti székház mögötti, Bajza utcai épületben. Azt ugyanis eladta a még állami támogatással működő, de anyagi gondokkal is küszködő MÚOSZ.

Vagy harmincan szorongtunk az eredetileg más célra szánt osztálytermekben, és a hallgatók méltányolható felkészültsége nem párosult kifogástalan technikai körülményekkel. A mostani tanfolyam a korszerűbb Vörösmarty utcai székházban található, jobb technikai körülmények közepette, de állami támogatás híján. Állítólag szeptember 21-én lesz a tanévnyitó ünnepség, már ha összejön annyi diák, hogy önköltséges alapon legalább null szaldóra legyen kihozható a két féléves képzés.

A Nemzeti Tehetséggondozó Nonprofit Kft szintén meghirdette a maga iskoláját. Négy féléves lesz, és anyagi támogatással kecsegteti a jelentkezőket. A honlapon 1 perc 50 másodpercnyi film mutatja be a technikai feltételeket. Ahogy elnézem, néhány százmillióba kerülhettek. Vajon miből telt rájuk? A kft-t egy kormányrendelet az EMMI-ből átigazolta a Petőfi Irodalmi Múzeumhoz, amely az idén 2,9 milliárd forintból gazdálkodik. Jövőre 6,1 milliárdnyi költségvetéssel számolhat, 2021-ben 5,8-del, 2022-ben pedig 5,4-del. E választási ciklusban tehát 20,2 milliárd forintból működhet az „irodalmi erőközpont”, ebből kapnak ösztöndíjat és a fizetős MÚOSZ-tanfolyamra jelentkezők számára elképzelhetetlen technikai színvonalat az újságírással kacérkodók.

A jelentkezésre ösztönző megnyilvánulások egyelőre szűkszavúak. De a MÚOSZ szövegéből azért kiderül, hogy íráskészséget és közéleti tájékozottságot vár az érdeklődőktől. A „keresztény, nemzeti” újságíró-képzést felügyelő Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója konkrétabban fogalmaz. Július 17-én ezt mondta az MTI munkatársának: „Az első körben alanyt és állítmányt egyeztetni tudó újságírókra van szükség.”            

3 komment
süti beállítások módosítása