Médianapló

Médianapló - Orbán a második félidőben

2019. augusztus 03. 10:21 - Zöldi László

A rendszerváltás óta gyűjtöm a közéleti személyiségek idézni való mondatait. Miniszterelnökünk politikai veterán, csaknem harminc éve országgyűlési képviselő, és eddig tizenhárom esztendőt töltött a kormányfői székben. Ama bizonyos gyűjteményben mintegy háromezer mondattal van jelen, e teljesítménnyel ő a csúcstartó. Jelentősebb megnyilvánulásaiból átlagosan tíz mondat emelhető ki, az egy hete Tusnádfürdőn elhangzott beszédéből hármat találtam idézhetőnek.

Közülük az egyik méltán váltott ki nevetést és tapsot. Így hangzott: „Az a jó, hogy ez a harminc év mögöttünk van, és nem előttünk.” Ezt nemcsak hallottam, hanem kíváncsiságból el is olvastam a miniszterelnöki honlapon. Ekkor derült ki, hogy az öniróniától se mentes mondatot információ előzte meg. Az erdélyi szabadegyetem fő szónoka a mellette ülő Németh Zsoltra nézett, majd a közönség felé fordult: „Zsolt azt az utasításszerű kérdést és kérést intézte hozzám, hogy húsz percben, na jó, ha nagyon muszáj, harminc percben összegezzem a mögöttünk hagyott harminc évet.” Ekkor hangzott el a szállóigének is nevezhető mondat.

Aztán, a beszéd tizenharmadik percében Orbán Viktor megint a táborvezetőhöz fordult, és ismét a közönségnek magyarázta: „Az időkorlátra Zsoltnak kell, hogy engem figyelmeztessen.” Németh Zsolt rögtön meg is szólalt: „Félidő.” Az alaphelyzet tehát az, hogy a vendéglátó szívesen veszi a magyar miniszterelnök erdélyi látogatását, Orbán pedig udvariasan utal az őt korlátozó időkeretre. Íme, egy magas rangú közéleti személyiség, aki tisztában van azzal, hogy ő itt csak vendég, és ebben a közegben bizony még neki is alkalmazkodnia kell a három évtized alatt kialakult szabályokhoz. Ezek után még harminckilenc percet beszélt. Az önkényesen meghosszabbított második félidőt kétszeresen teljesítette túl.

Eddig is tudtuk persze, hogy a magyarországi nyilvánosság első számú kedvezményezettjeként ritkán engedi közel magához az újságírókat. Ezzel magyarázható, hogy olykor feltűnően ütős mondatait illetéktelenek nem zavarják a kérdéseikkel. Azt is tudjuk róla, hogy leginkább a vele rokonszenvezők társaságában fejti ki az álláspontját. A tusványosi (lánykori nevén bálványosi) szabadegyetem kezdeményezője, Németh Zsolt ősfideszes, a külügyminisztériumban államtitkárságig vitte, jelenleg az országgyűlés külügyi bizottságát vezeti. A múlt szombaton megtudhattuk azt is, hogy a pártelnök-miniszterelnök miként értelmezi azt a fránya időkorlátot, és hogyan bánik a régi harcostárssal.

3 komment
süti beállítások módosítása