Médianapló

Médianapló - Atléták az amerikai és a magyar nyilvánosságban

2019. július 28. 10:53 - Zöldi László

Mr. Algoritmus beszámolt a nyolc órája lezajlott 400 méteres síkfutás döntőjéről. Az amerikai atléták Iowa állam fővárosában, a 200 ezres Des Moines egyetemi stadionjában versengtek a bajnoki címért. Esélyesnek számított Michael Norman, a világranglista idei vezetője, akit azonban legyőzött Fred Kerley 43.64 másodperccel. (Norman „csak” 43.79-et futott.) A döntőben még négyen értek el 44-gyel kezdődő eredményt, az utolsó is 45.07-et.

Mr. Algoritmus jóvoltából megnézhettem tegnap a pénteki előfutamokat is. 27-en indultak, ketten 45-ön belül futottak, 16-an 46 másodpercen belül. Ekkor figyeltem föl Blake Leeper-re. Épp úgy láb nélkül, művégtagokkal halad, mint a dél-afrikai Pistorius, aki börtönbüntetését tölti gyilkosság miatt. Az amerikai 45.05-tel jutott tovább az előfutamból, a döntőben pedig 44.48-ra javította Pistorius 46.34-es paralimpiai világcsúcsát. Ez még akkor is meghökkentő eredmény, ha egy laboratóriumi vizsgálat kimutatta, hogy a protézis 25 százaléknyit spórol az erőkifejtésből, és a mechanikai előny a hajrában jól jön az ép futók között.

A Drake-stadion 8124 kilométernyire van Budapesttől. Újlipótvárosi lakásom hétre az MTK pályájától, ahol szintén tegnap zajlott az atlétikai bajnokság. Családi okból nem jutottam el Zuglóba, a Lantos Mihályról elnevezett sportközpontba (a hajdani Vörös Meteor pályára, ahol hajdan futkároztam). S bár a Nemzeti Sport mai száma közölte a férfi négyszázasok eredményét, Algoritmus Úr cserben hagyott. Se kép, se hang, csak számok, amelyek azonban beszédesek. Koroknai Tibor 47.72-vel nyert, és a második is 48 másodpercen belül ért célba. Még négyen futottak 48-cal kezdődő időt, volt köztük 17, 19. 21 és 26 éves.

Ezt csak azért említem, mert Mr. Algoritmus nemrégiben láttatta a 14 éves Mekhi Gammons-t, aki egy regionális versenyen 48.77-ig jutott. Ezzel hatodik lett volna tegnap, a magyar négyszázasok között. A magyar bajnok pedig Des Moines-ben nem jutott volna tovább az előfutamból. A korántsem erős testalkatú, ráadásul középtermetű „csodafutó” 9 éves kora óta szerepel az amerikai szövetség digitális nyilvántartásában. A tized és század másodpercek listája arról árulkodik, hogy az Egyesült Államokban tervszerűen folyik a tehetségek kiválasztása és menedzselése. Gammons az idén 21.81-et futott kétszázon.

Nem lepődnék meg, ha ma délután, a zuglói pályán kiderülne, hogy ezzel az idővel akár meg is nyerhetné a magyar bajnokságot.

1 komment
süti beállítások módosítása