Médianapló

Médianapló - Tóbiás mit keres Tenerifében?

2019. július 26. 10:38 - Zöldi László

A hazai nyilvánosságot bejárta a hír, hogy az MSZP volt elnöke családostul kiköltözött a Kanári-szigetekre. Tenerifében jobb a levegő, és az egyik gyereke légúti betegséggel küszködik. Ezzel magyarázta, hogy két-három hetenként utazik Budapestre, és 1385580 forint havi bruttóért tesz eleget honatyai kötelességének. Szavai botrányba fulladtak.

Azért nem értem, hogy a skandalum miért épp most robbant ki, mert január végén a Bors már pedzegette, hogy Tóbiás József talán kiköltözött Tenerifébe. Akkor a feltételezés nem ment végig a 476 lábú kormánypárti sajtón. Most egy másik bulvárlap, a Springer-hálózathoz tartozó Blikk szólaltatta meg a volt pártelnököt, aki kifejtette, hogy spanyolul tanul.. Majd az egész sajtón végighullámzó visszhang nyomán az MSZP-hez közel álló HírKlikk digitális felületén cáfolta a Blikket. Mondván, hogy a családja költözött ki, ő csak látogatja őket.

Azon akadtam fenn, hogy amidőn elolvasta az interjú kéziratát, állítólag értesítette a Blikk főszerkesztőjét az újságíró alapvető tévedéséről, ezt azonban az újság nem vette figyelembe. Életszerű, hogy egy magyar politikus nem az interjút készítő újságíróval veszi föl a kapcsolatot, hanem a főszerkesztővel. Nem életszerű viszont, hogy az interjúban olvasható szavai a később cáfolt alapinformáció köré csoportosultak. Vagy meg sem kérdezték a Blikknél, vagy megkérdezték ugyan, de a botrány hatására igyekszik tagadni, hogy jó pénzért hanyagolja a parlamenti munkát.

Családapaként együtt érzek vele, csakhogy magam is asztmával küszködöm, és a politikus szűkebb pátriájában, Szabolcsban találtam gyógyhelyet. 347-szer jártam Nyíregyházán, ahol másfél évtizedig tanítottam a zöldövezetben megbúvó, jó levegőjű főiskolán. Tóbiásnak sokáig volt lakása a városban, ahonnan névleg utazott budapesti munkahelyére, hogy éveken át fölvehesse a 230 kilométer után járó benzinköltséget, holott Érdről járt be a parlamentbe. (A Buda környéki alvóvárosban is laktam, levegője használt a légúti betegségemnek.)

Tóbiás-ügyben sok még a nyitott kérdés, két szempont azonban nyilvánvaló. Az egyik az, hogy Orbánéknak már nem is kell ellehetetleníteni az MSZP-t, megy ez magától is. Mostanában mindig akad politikusa - Bangóné után például Tóbiás József -, aki kínos helyzetbe hozza a pártját. A másik szempont mentő körülmény. A volt pártelnök tanult a benzinpénzes botrányból. Nem vesz föl közlekedési támogatást csak azért, mert bejelentkezett egy 3800 kilométernyire lévő tenerifei lakásba.             

komment
süti beállítások módosítása