Médianapló

Médianapló - Kik voltak Varga Judit elődei?

2019. július 16. 09:53 - Zöldi László

Az újdonsült igazságügyi miniszterről terjed a világhálón egy felvétel. Melegítőben dekázik a focilabdával. Harminchétig bírta, nyilatkozott azonban arról is, hogy egyéni csúcsa 115 volt. A pesti köznyelv könyörtelenül el is nevezte dekázásügyi miniszternek. A kaján minősítésből kiolvasható ama vélekedés is, hogy megint kifogtunk egy minisztert, aki nem ért ahhoz, amire a főnöke szerződtette. Annyiban igazat is adnék a kételkedőknek, hogy nem lesz könnyű bírósági fogalmazóból igazságügyi miniszterré válni. Bár a nappali tagozaton szerzett jogi diploma talán mégis jelent valamit.

Egyik elődje, bizonyos Kovács Béla 1953. február 2-án lett igazságügyi miniszter Rákosi Mátyás kormányában. A tucatnév mögött egy nógrádi vasmunkás, majd bányász rejlik. A második világháború után elvégezte az egyéves (!) bírói és ügyészi akadémiát, majd hadbíró lett, és ítélkezett is. Öt hónapnyi miniszteri karrierjének Nagy Imre vetett véget, aki nem vette be 1953. július 4-én alakult kormányába. Kovács Béla visszament a katonák közé, és ezredesi rangban irányította a honvédelmi minisztérium igazságügyi főcsoportfőnökségét. Végül is a szakmában maradt.

Nezvál Ferenc öt elemit végzett, és cipészként szabadult fel. 46 éves korában, már város- és községgazdálkodási miniszterként szerzett levelező tagozaton jogi diplomát. 1956. december 29-én lett az igazságügyi minisztérium vezetője az első Kádár-kormányban. Pozícióját megtartotta a Münnich-, a második Kádár-, sőt a Kállai-kormányban is, ha jól szedtem össze az adatokat, egészen 1966. december 7-ig. Akik átélték ezt az évtizedet, tudhatják, hogy mit jelentett a megtorlások időszakában egy olyan igazságügyi miniszter, akinek a felkészültségéből legföljebb a bólogató jános szerepére tellett.

Őt váltotta Korom Mihály, aki Csongrád megyei libapásztorból és napszámosból lett rendőrnyomozó, majd határőr-tábornok. Szintén levelező tagozaton végezte el a jogi egyetemet, és igazságügyi miniszter lett a Kállai-. a Fock- meg a Lázár-kormányban is. Tizenegy és fél év után 1978. április 22-én szűnt meg a megbízatása… Akik nálam jobban ismerik a magyar igazságszolgáltatás legújabb kori történetét, bizonyára hozzáfűznek néhány kiegészítést vagy pontosítást e bejegyzéshez. Csupán azért hívtam föl a figyelmet Varga Judit három elődjére, hogy kirajzolódjék: vannak korszakok, amikor nem fontos végigjárni a szamárlétrát, hogy valaki igazságügyi miniszterként koronázhassa meg a szakmai pályafutását.             

27 komment
süti beállítások módosítása