Médianapló

Médianapló - Puzsér, a főpolgármester-jelöltek közül a legjobb publicista

2019. június 22. 09:52 - Zöldi László

Óvatosságból megnéztem a Magyar Hang legfrissebb számát is. A hetilapban rovata van Puzsér Róbertnek, a szerkesztőség az olvasott utolsó oldalra tördelteti a gondolatait. Ezúttal vetélytársa, Karácsony Gergely úgynevezett Tiborcz-adóját elemezte, és Botka László nagy hírre vergődött kampánymondatáig vezette vissza. Bár téved abban, hogy a szocialista miniszterelnök-jelölt a „Fizessenek a gazdagok!”-at tavaly dobta be a köztudatba (egy évvel korábban lepett meg bennünket vele), publicisztikai vonalvezetése világos. Nem hozott azonban lázba, annál inkább késztet tűnődésre terjedelmes interjúja a 444.hu digitális felületén.

Ugyancsak tegnap jelent meg, de érdekesebbnek, izgalmasabbnak, összefogottabbnak, szórakoztatóbbnak hat. Olyan ember világképe rajzolódik ki belőle, aki a rendszerváltást zsákutcának tartja, két legártalmasabb politikusának pedig Gyurcsány Ferencet és Orbán Viktort, akik megérdemlik egymást, de mi nem érdemeljük meg őket. Mindazonáltal elismeri, hogy a politikai mezőnyből rajtuk kívül senki sem képes identitással kecsegtetni a választópolgárokat. Az azonosulási vágyat úgy foglalnám össze, hogy Gyurcsány a XXI. századi kádárizmus európai, Orbán pedig az ázsiai változatát kínálja közfogyasztásra.

Az interjúban tizenhárom figyelemre méltó mondatot találtam, amely átlagon felüli teljesítmény. (Ilyesmire a közéleti személyiségek közül csak a legjobb formában lévő Orbán és Gyurcsány volt képes.) Ezekben a napokban a többi főpolgármester-jelölttel szintén készültek terjedelmes interjúk. Tarlós Istvánnál öt figyelemre méltó mondatot leltem, Karácsony Gergelynél négyet, Kálmán Olgánál hármat, Kerpel-Fronius Gábornál egyet. Interjúikból világkép nem bontakozott ki.

A publicista és a politikus között az a különbség, hogy a publicista kitálal, a politikus pedig kitalál. Vagy legalábbis megpróbálja kitalálni, vajon mit akar hallani tőle a választópolgár. S mire beérik, már arra sem emlékszik, mivel hozakodott elő hajdanában. Puzsér Róbert túl harsány és trágár ahhoz, hogy valaha is szalonképes politikus lehessen belőle. Erős mondatai azonban emlékeztetnek a csúcsformában lévő Bertha Bulcsúra, aki a múlt század nyolcvanas éveiben az Élet és Irodalom hasábjain formálta az értelmiségiek szemléletét. Puzsér még adós a szemléletformáló publicisztikák megírásával, bár egyet már elmondott Sarkadi Zsoltnak, a 444-es interjú készítőjének.

 

Tíz erős mondat az interjúból

 

Készen állunk Orbán rendszerét leváltani arra, aki okozta?

Hiába próbál az ellenzékben bárki bármilyen alternatívát alapozni a Fidesszel szemben, Gyurcsány odamegy, és összegyurcsányozza.

Aki Gyurcsánnyal összefog, az Gyurcsány része lesz.

Gyurcsány Ferenc az egyetlen, aki biztosan nem alkalmas arra, hogy leváltsa Orbán Viktort.

/Gyurcsányékról/ Velem ne tegyék meg azt, amit Orbán tesz velük.

/Dobrev Kláráról/ Gyurcsány mellekkel.

/Gyurcsányról és Orbánról/ Ők az a két politikus az elmúlt húsz évből, akik mertek megosztó közléseket megfogalmazni.

Identitást kell szembeállítani velük, mert ők identitást kínálnak. Mindenki más megúszni próbálja a politikát.

Identitás a konfliktusok és az erős mondások megúszásával nem képezhető.

A f@szom kiszorít a világból egy darabot, amit a nők sokkal etikusabb módon a csöcsükkel tesznek.

16 komment
süti beállítások módosítása