Médianapló

Médianapló - Mi olvasható ki tíz mondatból?

2019. június 07. 12:21 - Zöldi László

 

Házi műhelyemnek van egy dokumentációs része. A rendszerváltás óta gyűjtöm a releváns (fontos, lényeges, meghatározó) mondatokat, több százezer gyűlt fel belőlük. Azóta szerkesztőségi rendelésre készítek összeállításokat, eddig ez bizonyult a cég leggyümölcsözőbb szolgáltatásának. Mielőtt azonban áruba bocsátanám őket, kísérletezem velük, erre is való a Facebook.

Legújabb portékám a Tíz mondat. Például a tíz legjellemzőbb mondatot tettem föl üzenőfalra az uniós választáson résztvevő pártokról. A Fideszig ugyan még nem jutottam el, a többiről azonban már jelent meg válogatás. Politikusok kronológiai sorrendben jellemezték a saját pártjukat. Az adatok persze korántsem szociológiai fölmérésből valók, ezért reprezentatívnak aligha nevezhetőek. Csupán digitális ismeretségi köröm kíváncsiságát tükrözik.

Néhány száz tanítványom és körülbelül ugyanennyi kollégám érdeklődését, akik a nyilvánosság különböző részlegeiben dolgoznak. Világnézetileg nehezen lehetne őket csoportosítani, hivatásukból adódik azonban, hogy nem érdekeltek a nyilvánosság szűkítésében. Íme, az eredmények. A váratlanul sikeres Momentum kimagaslik a mezőnyből, a róla készített összeállítást eddig 1519-en olvasták. Meglepetés számomra, hogy a Magyar Kétfarkú Kutya Pártról írottak 677 embert késztettek tűnődésre az úgynevezett viccpárt létjogosultságáról.

A második, jóval csekélyebb olvasottságú csoportban találta magát az egyébként jól szereplő Demokratikus Koalíció 221 érdeklődővel. De vajon hogyan került szorosan mögé a csúfosan megbukott Lehet Más a Politika a 211 olvasójával? A harmadik csoportba sorolom a két lejtmenetben lévő pártot, az MSZP-t 174 és a Jobbikot 132 érdeklődővel. Arra pedig már jelzőim sincsenek, hogy a Kereszténydemokrata Néppártnak csak 113 és a Párbeszédnek még kevesebb, mindössze 89 olvasóra telt.

Digitális ismeretségi köröm ilyen számokat produkált. Bezzeg a Kálmán Olgáról idézett tíz mondat, amely április 26-án látott napvilágot, hat héttel a budapesti főpolgármesterré jelölése előtt. Vagyis az érdeklődés még nem a hajdani műsorvezető tegnap bejelentett politikai szerepvállalásának szólt. Nos, a tévés újságíróról készített összeállítást 20722-en olvasták. Szembeötlő az aránybeli különbség, amin talán a pártjaikat jellemző politikusoknak is érdemes volna elgondolkodni.

3 komment
süti beállítások módosítása