Médianapló

Médianapló - Mihez kezdjünk az elárvult politikusokkal?

2019. június 05. 10:15 - Zöldi László

Egy párt hanyatlásában az is rossz, hogy nem képes eltartani a fölöslegessé vált politikusait. Erről árulkodik Nagy Blanka és Szanyi Tibor sorsa.

A 19 éves diáklány néhány hónapja mondott egy beszédet Kecskeméten, és keresetlen szavakkal küldte melegebb éghajlatra a miniszterelnököt. Azóta a kormánypárti sajtóban karaktergyilkosság áldozata lett, az ellenzékiben pedig kézről-kézre adták. Majd Kiskunfélegyházáról Szegedre költözött egyetemista barátjához, és most elváltak az útjaik. Az érzelmi sokk hatására kiírta magából mindazt, ami nyomasztotta. Részletezte, hogy például a média miként használta ki a benne rejlő lehetőségeket.  

A 63 éves Szanyi Tibor fél évtizedet töltött Brüsszelben. Az MSZP gyönge választási szereplése miatt elesett az újabb fél évtizednyi és mintegy 150 millió forintnyi javadalmazással járó képviselőségtől. S mert az egyetlen brüsszeli mandátumra nem őt választotta ki a pártja, az érzelmi sokk hatására kiírta magából mindazt, ami nyomasztotta. Ő nem pedzegette a médiához fűződő viszonyát, annál inkább szapulta az MSZP-t, amely „degenerálódó, belterjes klub” képzetét kelti.

Két ember a Magyar Szocialista Párt holdudvarából, Az egyik a pályája elején, a másik a pályája végén. Az köti össze őket, hogy nem tudják, mi lesz velük, miből fognak megélni. A tinédzser könnyebb helyzetben van, mert előtte az élet, a politikában való kiruccanása után még bármi lehet belőle. A nyugdíj közelében lévő politikus legföljebb abban reménykedhet, hogy a brüsszeli fél évtized jövedelméből egy darabig eltarthatja a családját. Van azonban még valami, ami összeköti őket: a rossz helyesírás.

Azt, hogy Nagy Blanka nem teszi ki a vesszőket, ilyen válságos helyzetben nem illik fölhánytorgatni. Nem is hoznám szóba, annyira őszinte és megindító a Facebook-bejegyzése. Egy digitális bennszülött írja ki magából a fájdalmait, aki megszokta, hogy a közösségi oldalakon kommentelők nem erőltetik a központozást. Szanyi Tibor digitális bevándorló létére a világháló fenegyereke lett. A Facebook, a Twitter és a Tumblr koronázatlan királya a magyar közéletben, aki leszokott arról, amire a középiskolában tanították. Amikor pedig a hagyományos sajtóban szólal meg, hozza magával a központozás iránti érzéketlenségét.

Ha nem marad hely számára a politikában, akkor érdemes volna megpróbálkozni egy testhez álló szerepkörrel, az influencerséggel. Vannak, akik központozás nélkül élnek meg belőle.      

26 komment
süti beállítások módosítása