Médianapló

Médianapló - Kunhalmi mindig győz

2019. június 04. 10:10 - Zöldi László

A vérbeli politikus arról ismerszik meg, hogy a vereségben is meglátja a győzelmet. Jó volna tudni, vajon 2014. október 19-én mit mondott Kunhalmi Ágnes az MSZP választmányi ülésén. Azt viszont az Index megörökítette az utókor számára, hogy az elnöklő Botka László így intette le a pályakezdő politikusnőt: „Legyen már világos, Ági, nem győztünk!”

Azóta sokat fejlődött a még mindig csak 36 éves Kunhalmi Ágnes. Olyannyira, hogy most már nem is a szegedi polgármester a választmány elnöke, hanem ő. Ebbéli minőségében szólalt meg június első napján, és azzal késztetett tűnődésre, hogy a május 26-i választáson „A demokratikus ellenzék négy százalékot javított, míg a Fidesz csak egyet.” Kétségtelen, hogy a korábbi uniós választáshoz képest a széttagolt, szétmorzsolódott ellenzék 28-ról 32,6 százalékra növelte az egybe számított szavazatok számát. Ellentétben a Fidesszel, amely kénytelen volt beérni 52,6 százalékkal.

A győzelmekre szakosodott Kunhalmi Ágnes tegnap is mondott valamit, amely azt sejteti, hogy vérbeli politikussá érett, aki bármiből képes egy kis sikert kihozni. Az ATV stúdiójában arról beszélt, hogy május 26-án „220 település volt az országban, ahol a Fidesz kisebbségben maradt”. Erre csakugyan lehet pártot építeni, bár félő, hogy hosszú lesz az út. Bizonyára velem van baj, ha lelkendezés helyett mégis azt fűzöm hozzá: ha az országban 3155 település van, akkor a Fidesz 2935 helyen nem maradt kisebbségben.

Tegnap este a műsorvezető azt is megkérdezte tőle, vajon a legutóbbi vereség után az elnökség miért nem mondott le. Kunhalmi Ágnes szerint azért nem, mert „Önkormányzati választások jönnek, nagyon közel vannak.” Erről ugrott be, hogy néhány napja Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszter mintha megjósolta volna ezt a választ. A nyugalmazott szocialista politikus azt fejtegette az ATV stúdiójában, hogy az MSZP „utolsó szembenézése” 2010-ben volt, a történelmi vereség után. Azóta vereséget szenvedett 2014-ben az országgyűlési, uniós és önkormányzati választáson, 2018-ban az országgyűlésin, idén pedig az unióson is. Szerinte egyszer sem sikerült levonni a tanulságokat, elvégre mindig lehetett hivatkozni arra, hogy közeledik az újabb választás.

S hogy sem ő, sem a többi vezetésből eltávolított „öreg” nem érte el ama szintet, amelyet az újhullámos Kunhalmi Ágnes képvisel, arra bizonyság Lendvai Ildikó volt pártelnök május 30-án, az ATV-ben elhangzott megjegyzése: „Több dobásunk nincs.”

42 komment
süti beállítások módosítása