Médianapló

Médianapló - A szocik megújítják-e az MSZP-t, vagy csak megújul?

2019. június 02. 10:51 - Zöldi László

Tegnap sajtótájékoztatót tartott a szocialista párt két vezetője. Kunhalmi Ágnes választmányi elnök háromperces monológban fejtette ki, hogy új alapokra helyezné a magyar szociáldemokráciát. Ez adta az ötletet, hogy átnézzem a házi dokumentációt, vajon az MSZP eddigi három évtizede során hírértékű megnyilatkozásban hányszor hangzott el, jelent meg az új szó.

A 311 oldalon mintegy két és félezer mondat található, és az új valamelyik származéka 252-szer jött ki. Feltűnt, hogy a 2010-es kormányváltás előtti huszonegy évben pontosan százszor, azóta viszont 152-szer. Először Barabás János beszélt róla a Kelet-Magyarország című nyíregyházi újság 1989. szeptember 12-i számában: „Hiszem, hogy az MSZMP-ból hamarosan egy új profilú, új szellemű párt formálódik.” Utoljára pedig az uniós választási kudarc nyomán Tóth Bertalan pártelnök tegnap ejtette ki a száján, a Facebook tanúsága szerint így: „Új stratégiát alkotunk.”

Az új származékai közül felfigyeltem a megújulásra, mellyel ötvenötször szembesültem ábránd, áhítozás, cél, elképzelés, kívánalom, óhaj, remény, sóvárgás, törekvés vagy vágyálom formájában. Érzelmi megnyilvánulás keveredett indokolt tervezéssel. Tanulságos a megoszlás is. A szocialista politikusok 1989 őszén négyszer akartak megújulni, ’90-ben kétszer, aztán hosszú kihagyás. Majd 2000-ben és 2009-ben háromszor-háromszor, 2010-ben nyolcszor, ’11-ben tizenháromszor, ’12-ben tizenegyszer, ’13-ben és ’14-ben négyszer-négyszer, ’16-ban kétszer, ’18-ban pedig egyszer.

Lendvai Ildikó volt pártelnök azonban figyelmeztetett arra, hogy „Gondolatok nélkül a sokat emlegetett ’megújulás’ nem volna más, mint a belső huzakodások fedőneve.” (Népszava, 2011. július 9.) Szavait komolyan vettem, ezért a házi dokumentációban megnéztem az új másik, szintén hangoztatott származékát is. Az aktivitást, cselekvőképességet, iparkodást, működést feltételező megújítás 1989-ben, ’90-ben és 2003-ben egyszer-egyszer hangzott el, jelent meg, 2010-ben négyszer, ’11-ben háromszor, ’14-ben kétszer, ’16-ban pedig egyszer.

Azóta egyszer se hallottam, olvastam, hogy a szocialista politikusok az átalakítás, előrehaladás, emelkedés, erősödés, fejlődés, föllendülés, gyógyulás, javítás, jobbítás, kibontakozás, növekedés, továbblépés, tökéletesedés közül valamelyik fogalom zálogának tekintették volna. Vagyis az MSZP idestova három évtizede ad teret egy mérkőzésnek, amelyben a megújulás 55:13-ra vezet a megújítás ellen.  

1 komment
süti beállítások módosítása