Médianapló

Médianapló - Hány számlálóbiztosa lesz az alkalmilag összefogó ellenzéknek?

2019. május 22. 10:40 - Zöldi László

Néhány napja arról tűnődtem, vajon az uniós választáson mit várhatunk a városi fiatalok nemzedéki pártjától. A Momentum ugyanis egyetlen számlálóbiztost sem jelentett be a Nemzeti Választási Irodánál. Márpedig egy párt szervezettségét megmutatja, vagy legalábbis sejteti, hogy például egy választáson hány aktivistával képes ellenőrizni a szavazókörökben zajló munkát. Figyelmetlenségre, nemtörődömségre gyanakodtam, feltételezvén, hátha megembereli magát a Cseh Katalin listavezetésével kampányoló párt. Elvégre a múlt pénteki határidőig akár több ezer számlálóbiztost is bejelenthetett volna.

A listán szereplő pártok a választási törvény értelmében két-két delegátust küldhetnének a 10277 szavazókörbe. A Momentum nem élt a 20554 lehetőséggel, de a Nemzeti Választási Iroda ma reggeli jelzése szerint 289 számlálóbiztossal képviselteti magát a vasárnap esedékes voksoláson. S bár az ellenzéki pártok külön-külön indulnak, ami megmutatja a társadalmi támogatottságukat, de csökkenti az esélyeiket, arra mégis összefogtak, hogy igyekeznek minden körbe egy-egy aktivistát küldeni. A friss adatsor még nem végleges, de már kirajzolódik belőle, hogy milyen a szervezettségük. (Vagy inkább az, hogy mennyire veszik komolyan az uniós választást?)

A kiinduló pont az, hogy a Fidesz-KDNP 14195 számlálóbiztost jelentett be. Az ellenzéki pártok közül a legtöbb aktivistával, 4829-cel az MSZP-Párbeszéd rukkolt elő. A Demokratikus Koalíció 2836, a Jobbik 2696, a Momentum 289, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 140 és a Lehet Más a Politika 135 delegátussal számol. Ez 10825, elvileg tehát mind a 10277 szavazókörbe jut egy-egy ellenzéki számlálóbiztos. Igen ám, de a jelek arra utalnak, hogy egynél több jut mintegy nyolcezer körbe, a maradék kétezer-valahányba viszont, leginkább a kistelepüléséken egy sem. Eddig legalábbis nem jutott. Ha a Nemzeti Választási Iroda honlapja közzé teszi majd az utolsó bejelentéseket is, akkor talán sikerül a hiátust kitölteni.

A fejleményekből egyelőre két következtetés vonható le. Az egyik az, hogy a nyolc ellenzéki párt együttvéve kevesebb számlálóbiztost jelentett be, mint a két kormánypárt. A másik pedig az, hogy az ellenzéki kínálatból hiányzik a Munkáspárt, amely két delegátust szán a tízezernél több szavazókör ellenőrzésére, és a Mi Hazánk Mozgalom, amely 489-et. Azért esnek más megítélés alá, mert Thürmer Gyula munkáspárti elnök kifejtette, hogy „Nekünk semmi közünk nincs az ellenzéki pártokhoz.” (FüHü.hu, 2018. május 6.), a Mi Hazánk pedig nem is nagyon tagadja, hogy az ellenzék ellenzéke.    

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr6314847050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Minden ballib bérretteg 2019.05.23. 11:50:27

Ez azért is érdekes kérdés, mert ahova delegáltak számláló biztost, ott nem jelentettek szabálytalanságot.

Azaz ha mindenhova delegálnának, akkor ezzel a választási csalás dumával az agyhalott szavazóikat nem tudnák hülyíteni, mint ahogy tették eddig mindig mikor szoptak a ballibek.

Egy igazabb ember 2019.05.23. 12:21:54

Azért nézzük a pozitívumokat is.
Az előző évhez képest a kétfarkú kutyák majd kilencszer (!) annyi delegáltat küldenek (16 helyett 149-et), a Momentum pedig nyolcszor annyit (39 helyett 301-t).
Ami viszont nagyon meglepő, a Jobbikon kívül az LMP visszaesése (463 helyett 149).
Ha a belső érzéseimre kellene hallgatnom és meg kellene tippelnem a végeredményt, a következőket mondanám:
Fidesz: 14-15 hely, DK: 2-3 hely, MSZP: 2 hely, Jobbik: 1-2 hely, Momentum: 0-1 hely.
Már csak hármat kell aludni hozzá :-)