Médianapló

Médianapló - Nagy Blanka vesszőfutása

2019. április 18. 10:11 - Zöldi László

A Népszava mai számában két vidéki tudósító kapcsolódott az ügyeletes botrányhoz. Országszerte visszhangot keltett, hogy a Demokratikus Koalíció uniós kampánynyitó összejövetelén beszédet mondott Nagy Blanka, akinek a szoknyája alá fényképezett egy Pesti Srácoknál dolgozó újságíró. A mobiltelefonos akció leginkább felháborodást váltott ki a nyilvánosság fórumain, Doros Judit és Vas András pedig diákok véleményét gyűjtötte össze a kormánypárti karaktergyilkosság legújabb mozzanatáról.  

A cikk értékét növelte a kérdezettek látásmódja, ám csökkentette egy típushiba. Egy Zsófi nevű kaposvári lány szerint „a kecskeméti gimnazista csak rosszul jöhet ki a dologból”. Vagy ő, vagy az újságíró tudja rosszul. Nagy Blanka ugyanis nem kecskeméti, hanem kiskunfélegyházi, és a Móra Ferenc Gimnázium érettségi előtt álló tanulója. A tévedés valószínűleg abból származik, hogy az országos nyilvánosság akkor értesült először a 19 éves diáklány létezéséről, amikor tavaly december 21-én Bács-Kiskun megye székhelyén, Kecskeméten keresetlen szavakkal jellemezte a köztársasági elnököt és a miniszterelnököt.

Azóta vadászik rá a kormánypárti sajtó, ő pedig egyre-másra nyeri a sajtópereket, mert bizonyítható, hogy nem áll bukásra az iskolában. A szoknya alá fényképezés újabb okot ad a jogi eljárásra, van azonban valami, melyet a vele rokonszenvező ellenzéki sajtó mintha nem akarna észrevenni. A félegyházi diáklány nyílt levelet írt a merénylőnek, amelyből kiderült, hogy nem ismeri a központozás intézményét. Médiatanárként hozzászoktam a kommunikáció szakos diákok szokatlan helyesírásához, de a 14 ezer dolgozat között egyet se olvastam, amely fajlagosan ennyi vesszőhibát tartalmazott volna. Az 51 sornyi bejegyzésben 31-et.

Harminc esetben ki kellett volna tenni a vesszőt, egy esetben pedig nem kellett volna, Blanka mégis kitette. Ehhez jött még tíz stilisztikai hiba, bár ezeket azért ítélném meg méltányosabban, mert aki a vesszőzéssel sincs tisztában, azon hiába kérnénk számon a helyesírás bonyolultabb szabályait. Egyébként Ujhelyi István szocialista politikus ma hajnalban azt fejtegette a Civil Rádióban, hogy az MSZP elnöksége barátkozott a gondolattal, miszerint a decemberben fölfedezett gimnazistát indítani kéne egy képviselőválasztáson. Aztán elvetették az ötletet, mondván, hogy aligha árt neki, ha előbb leérettségizik. A döntés bölcsnek hat, különösen az amúgy megindító tartalmú nyílt levél elolvasása után.   

32 komment
süti beállítások módosítása