Médianapló

Médianapló - Digitális asztaltársaságban érdemes-e ütős mondatokat formálni?

2019. április 08. 09:56 - Zöldi László

Nálam kezd beválni a kávéház digitális változata. Abból indultam ki, amit a szakirodalom úgy határoz meg, hogy a szállóige az értelmiség közmondása. Olyan közös gondolat tehát, amely beszélgetés közben kapta meg, nyerte el végső formáját. Ahogy a hajdani polgárok beültek kedvenc kávéházukba, és foglalták el törzshelyüket a márványasztalnál, úgy üldögélünk most a számítógép előtt, amely összeköt bennünket. Valaki bedob egy figyelemre méltó mondatot, a többiek pedig fúrnak-faragnak rajta, míg végül egyikük a nevére veszi. A módszer ugyanaz, de immár XXI. századi kiadásban.

A mondatom egyébként ez volt: „A szocializmusban a kapitalizmus hiányzott, a kapitalizmusban a szocializmus hiányzik.” Egyszer már nekifutottam, igaz, akkor még távolságtartóbban hoztam szóba. E rovatban Bertha Bulcsu publicisztikájáról tűnődtem, és az olvasók nem kapták föl a fejüket. Vagy azért nem, mert már nem emlékeznek a huszonkét éve halott író országos visszhangot keltett cikkeire, például a Kesudióra. Vagy azért nem gondolták tovább, mert a 2500 karakternyi Médianapló-bejegyzéseket kevésbé kísérik figyelemmel, mint a nyúlfarknyi mondatokat, amelyeket a közösségi oldal szerkesztői nagyobb betűkkel nyomtatnak.

Talán az is szerepet játszott a megszokottnál élénkebb érdeklődésben, hogy a Bertha Bulcsu közírói tevékenységét értelmező mondatot még eltávolítottam magamtól. Az egyénített változat viszont arról árulkodik, hogy magamra nézve is érvényesnek tartom. Ezt vette észre az egyik hozzászóló, aki úgy értelmezte, hogy visszavágyódom a diktatúrába. Ebből annyit elismerek, hogy a fiatalságomba vágyódom vissza. De ha már értelmezni kell azt a fránya mondatot, az „átkosban” hiányzott a kiegyensúlyozott piacgazdaság, a jelenlegi rendszerben pedig hiányzik a kiegyensúlyozott szociálpolitika. A puha diktatúrából így érkeztünk a kemény demokráciába, a korlátozott diktatúrából a korlátozott demokráciába.

A másik álláspontot épp a ból-ból bontotta ki a hozzászóló, akit azért nevezek meg, mert a barátom, és régóta adok a véleményére. Miskolczi Miklós ezt fűzte hozzá: „Ja, de én a -ban rag helyett a -bólt javasolnám.” Vagyis a 81 esztendős közíró imigyen véli: „A szocializmusból a kapitalizmus hiányzott, a kapitalizmusból pedig a szocializmus hiányzik.” A mondat előnye, hogy az egyénítésből átkerült az általánosításba. Annyira ütős, hogy a digitális asztaltársaság oszlopos tagja akár a nevére is vehetné.

komment
süti beállítások módosítása