Médianapló

Médianapló - Mennyire régi a motoros?

2019. március 02. 10:53 - Zöldi László

Egy kormánypárti troll szerint a Kádár-korszakból örökölt főszerkesztők 2010-ig érvényesítették a liberálbaloldal szempontjait a megyei napilapok vonalvezetésében. A legutóbbi napok fejleménye pedig az, hogy a jelenlegi kormánypártok elveszítették többségüket Szombathelyen. Az önkormányzati testület kinevezte a helybéli médiacentrum igazgatójává a Vas Népe 2017-ben kirúgott főszerkesztőjét. Van-e összefüggés a két megállapítás között?

Halmágyi Miklós magyar-történelem szakon végzett a debreceni egyetemen, és 1984-ben lett újságíró Szombathelyen, a Vas Népénél. 1989-ben néhány kollégájával kivált az MSZMP szorításában vergődő szerkesztőségből, és Fodor Sándorral együtt megalapította a Tér-Kép című hetilapot. Huszonéves újságírók hasonlóképpen cselekedtek az ország különböző részein. Nemcsak a pártirányítással voltak torkig, hanem azzal is, hogy beszorultak a megyei keretek közé. Olyan újságokat hoztak létre, amelyek két-három, olykor négy megyére is kiterjesztették a hatókörüket. Mégse támaszthattak konkurenciát a megyékbe mélyen beágyazott napilapoknak, mert hiányzott hozzá a tőkéjük, és az olvasók érdeklődése is megrekedt a megye határain belül.

A Tér-Kép megszűnt, és az immár szabadúszó Halmágyi Miklós újra írt anyalapjának, a Vas Népének, amely 1993-ban visszahívta, ezúttal már főszerkesztőnek. A külföldi (német) tulajdonost elsősorban anyagi érdek mozgatta, ezért újságjait igyekezett távol tartani a magyar belpolitikától. Ez nem föltétlenül azt jelentette, hogy tilos volt politikai témákról írni. Inkább azt, hogy tilos volt részre hajolni, máskülönben elveszítették volna az olvasótábor másik felét. Ama főszerkesztőket, akik középen tartották a pannon lapokat (Barták Pétert Veszprémben, Elekes Andrást Székesfehérvárott, Halmágyi Miklóst Szombathelyen, Munkácsi Imrét Dunaújvárosban és Virrasztó Zsoltot Zalaegerszegen), 2017 nyarán elbocsátotta az új, kormánypárti tulajdonos. Mindannyian negyvenesek-ötvenesek, és a rendszerváltás előtt már csak a koruk miatt sem szerkeszthettek még újságot.

A szombathelyi önkormányzat égisze alatt működő Médiacentrum frissiben kinevezett igazgatója, Halmágyi Miklós hajdan, főszerkesztőként ritkán írt cikket. Tragikai vétsége, hogy nekidurálta magát, és így harangozta be 2014-et: „Egészen biztos, hogy lesznek választások. Három is. De lesz-e választásunk?” (Vas Népe, 2013. december 28.) Idén csak két választás lesz, a kérdés azonban ugyanaz. 

1 komment
süti beállítások módosítása