Médianapló

Médianapló - A politikai tömbösödés hány példányt ér a sajtóban?

2019. február 16. 10:57 - Zöldi László

Az országos terjesztésű napilapok azért veszteségesek, mert politikailag tömbösödtek. Ezért nem olvassák őket a másik oldalra szavazók. A megyei napilapok a külföldi tulajdonosok jóvoltából igyekeztek távol tartani magukat a magyar belpolitikától. Kevesebbet is veszítettek a példányszámukból. Az olló kezd szűkülni. Az országos lapok közül a Népszabadság és a Magyar Nemzet megszűnt, a Magyar Idők pedig beolvadt az államilag újjászervezett Magyar Nemzetbe, és épp úgy a kormány pótolja a veszteségeit, mint a Magyar Hírlapéit Széles Gábor.

A megyei napilapok nemrégiben egy kormány közeli alapítványban kötöttek ki, és őket is fenyegeti a politikai tömbösödés veszélye. Milyen alapállásból indulnak a példányszám-csökkenéssel kecsegtető irányba? Ha összehasonlítjuk a 2017 végi és a 2018 végi adatokat, kiderül, hogy a példányszámuk 10 százalékát veszítették el. Egy éve 406 ezer példányban keltek el, tavaly decemberben 354 ezerben; másfél milliós olvasottságuk mintegy 250 ezerrel csökkent. De akik felhagytak a papír alapú megyei sajtó olvasásával, át is igazolhattak a számítógépen tájékozódók táborába. S mert a digitális olvasottság szerkesztőségként napi 10 ezerre becsülhető, az átigazolás a 250 ezernek akár a felét is érintheti.

A Népszabadság 37 ezer, a Magyar Nemzet 16 ezer példánnyal szűnt meg. Ha még megjelennének, a napilapok listáján a Népszabadság a 2. helyen állna a 46 ezres Kisalföld után. Megelőzné a Kelet-Magyarországot (33), a Vas Népét (32), az Észak-Magyarországot (30), a Zalai Hírlapot (29), a Hajdú-bihari Naplót (28), a Délmagyarországot (26) és a veszprémi Naplót (22). A 10. helyre kerülne az országos terjesztésű Népszava 21 ezer példánnyal, utána jön a Fejér Megyei Hírlap (20) és a Dunántúli Napló (16,5). A 13. helyet foglalná el a simicskás Magyar Nemzet.

A Magyar Hírlap nem köti orrunkra a kinyomtatott példányok számát, de iparági pletykák szerint 8 és félezer példányban kél el. Ezzel a Petőfi Népe (12,5), a Somogyi Hírlap (11,5), a Békés Megyei Hírlap (11,4) és az Új Néplap (10,8) mögött található, megelőzi azonban a Tolnai Néplapot (8,3), a 24 Órát (7,3) és a Heves Megyei Hírlapot (6,8). A megyei sajtó árnyékában jelenik meg egy városi napilap, a Dunaújvárosi Hírlap is, amelyet 3 és félezer példányban vásárolnak meg. Ha a néhány napja megszüntetett Magyar Idők bevallotta volna a kinyomtatott példányok számát, vele versenghetett volna az olvasottsági lista utolsó helyéért.          

komment
süti beállítások módosítása