Médianapló

Médianapló - Mihez kezdjünk a Fidesztől független médiával?

2019. február 10. 09:54 - Zöldi László

A 168 Óra legfrissebb számában érdekes áttekintést olvashattunk. Pungor András Áttörést remél az ellenzék címmel érzékeltette az országban kialakult helyzetet. Egyik beszélgetőpartnere, akit a „szocialisták erős emberének” titulált, névtelenül ezt mondta a közeledő helyhatósági választásról: „Ha sikerül több megyei jogú városban győzni, akkor a korábbinál több forrás és a Fidesztől független média segítheti az ellenzéket a 2022-es választásokra való felkészülésben.”

Egy politikus így gondolkodik, mert neki a média elsősorban hatalmi eszköz. Nekünk azonban, akik szakmailag kötődünk a nyilvánosság eszközrendszeréhez, nem kell elfogadnunk ezt a felfogást. S mert a múlt században átéltem a politikának alávetett sajtó mélyrepülését, sem az Orbán-rendszerben, sem az utána következőben nincs kedvem újra megélni a hajdani tapasztalatokat. Azt az álláspontot fogadom el, amelyet egy veszprémi hírlapíró, Balogh Ödön így fogalmazott meg: „A független sajtót úgy képzelem el, hogy a lap független, de az újságíró rokonszenvezhet bizonyos pártokkal.” (Napló, 1990. április 24.)

Közelebb állnak hozzám a magukat baloldalinak tekintő pártok, de feszélyez, ha olyan elképzelést vallanak a magukénak, hogy a „Fidesztől független médiának” kellene őket segíteni a 2022-es országgyűlési választásra való felkészülésben. Amennyiben pontos az „erős ember” idézése, akkor ez azt jelenti, hogy az MSZP-ben még nem jutottak túl a pártsajtó-koncepción. Érdemes volna megnézni, hogy azokon a településeken - például Szegeden és Salgótarjánban, vagy Ajkán és Hajdúdorogon -, ahol szocialista a polgármester, vajon milyen médiaviszonyok uralkodnak. Ha az derülne ki, hogy az önkormányzati médiumok ugyanúgy a polgármester alá kényszerültek, sodródtak, szorultak, mint ama településeken, ahol a kormánypártok adják a polgármestert, akkor bizony ezt a gyakorlatot kéne meghaladni.

Legalább a nem kormánypárti oldalon. A nyilvánosság eszközei csak így fejthetik ki két legfontosabb funkciójukat: a tájékoztatást és a hatalmon lévők ellenőrzését. Mert nemcsak frontszolgálatosként lehet segíteni a jelenlegi rendszer ellen küzdő (küszködő) erőket. Úgy is, és szerintem leginkább úgy, ha az országos főhatalommal szemben álló polgármesterek nem akarják maguk alá gyűrni a helyi nyilvánosságot. Akarják viszont, hogy a helyi választópolgárok több forrásból tájékozódhassanak. Ráadásul elviselik, hogy a helybéli újságírók az ő köreiket sem kímélik, ha korrupcióra utaló jeleket találnak. 

20 komment
süti beállítások módosítása