Médianapló

Médianapló - A kutyakonzerv alkalmas-é emberi fogyasztásra?

2019. január 17. 09:50 - Zöldi László

Amikor a kormány bizalmi emberei átvették a kaposvári napilapot, Vas Andrást az elsők között rúgták ki. A Népszavának jól jött egy gyakorlott újságíró, aki a patinás újság hasábjaira behozta a Balatontól délre eső térség közérzetét. Azóta a megyeszerte ismert zsurnalisztából országszerte ismert lett. Legutóbb az államkincstári baki miatt megszorult nyugdíjasokról írt.

A karácsonyi ünnepek miatt már december elején megkapták a nyugdíjat, amit nem 31, hanem negyven napra kellett beosztaniuk. Ezzel magyarázható, hogy az egyikük tárcájában 365 forint maradt, amidőn megtudta, hogy a múlt pénteken nem érkezik meg a pénze. Egy házaspár pedig havi 179 ezer forintból gazdálkodik, és valahogy átvészelték a hét végét. A feleség azonban elmesélte, hogy tud olyan kisnyugdíjasról, „aki a vasárnapi ebédre a kutyájával felezett meg egy kutyakonzervet”. A közeli Lidlben megnéztem a kutyaeledeleknek szánt polcot. Az egy és negyed kilós konzerv 299 forintba kerül, a negyvendekás 149-be.

Jobb lett volna persze, ha a riporter megszólaltatja a kutyakonzerves nyugdíjast is, de nálam a munkásságával hitelre tett szert. Információja azért életszerű, mert két unokatestvérem hasonló gondokkal küszködik, noha a kutyakonzervhez még nem jutottak el. Az egyiknek tavaly elküldtem az Erzsébet-utalványaimat, de nem kapta meg, mert a postások kitapintották a borítékban, és ellopták. A másik tanyán él, a XXI. századi technológiát képviselő Gripen-gépek tőszomszédságában, és szintén a kisnyugdíjasok közé tartozik. Azokat nevezem így, akik 100 ezer forintnál kevesebből próbálnak megélni, a 2 millió öregségi nyugdíjas közül minden harmadik ilyen. A legtöbbnek nincs folyószámlája, és ha az állam azt ígérte, hogy szerdán (tegnap) a kései nyugdíjat kiviszi a postás, akkor nem biztos, hogy ő a tanyán megkapta.

Egy nem állami tévé kiszámolta, ha valaki késedelmi kamatot kérne, napi 16 forintra számíthatna. Péntek reggeltől szerda reggelig öt nap telt el, összesen nyolcvan forintra rúgna a számla. A műsorvezető lemondóan legyintett, mondván, hogy ezzel nem érdemes bármit is kezdeni. Pedig telne belőle a kisebbik kutyakonzerv felére. Ha egy szívós ügyvéd próbapert indítana valamelyik kisnyugdíjas megbízásából, és a bíróság neki adna igazat, akkor ő csupán nyolcvanforintnyi bevételt könyvelhetne el, de a többi 666665 sértett is igényelhetné a késedelmi díjat. Az államkincstárnak 53 millió 333 ezer 200 forint sorsát kéne a postásokra bízni.         

52 komment
süti beállítások módosítása