Médianapló

Médianapló - Tulajdonképpen az ellenzék nyerte az országgyűlési választást?

2019. január 10. 10:36 - Zöldi László

Kilenc hónap és két nap telt el a legutóbbi szavazás óta, és még mindig akadnak politikusok, akik furcsa számokkal lepnek meg bennünket. Tegnap például interjú jelent meg a Válaszonline.hu-n Ujhelyi István szocialista politikussal. Ezt találta mondani: „Áprilisban 2 millió 870 ezer szavazat érkezett Orbán ellen, 47 ezerrel több, mint Orbán mellett.”

Némi jogászkodás után a Kúria 4360 érvénytelen voksot vett el Orbánéktól, így a kormánypártokra adott szavazatok száma az Országos Választási Bizottság szerint 2824206-ról 2819846-ra csökkent. Ezt kéne összevetni az ellenzéki pártok támogatottságával. Ha összeadjuk a virtigli ellenzéki pártok voksait - erőrendben a Jobbikra, az MSZP-Párbeszédre, az LMP-re, a Demokratikus Koalícióra, a Momentumra, a Magyar Kétfarkú Kutya Pártra és az Együttre gondolok -, akkor 2799960 jön ki.

Voltak olyan elemzők, akik ehhez számították a Munkáspárt 15640 szavazatát is. Az elnök Thürmer Gyula azonban lehűtötte a kedélyeket, mondván: „Nekünk semmi közünk nincs az ellenzéki pártokhoz.” (FüHü.hu, 2018. május 6.) De tegyük fel, hogy ő nem hiteles nyilatkozó, ezért az interjút adó Ujhelyi István kedvéért a Munkáspárt voksait is hozzáadtam az ellenzéki pártok támogatottságához. Így jött ki 2815600 - ez aránylik a kormánypártok 2819846 szavazatához. Csekély a különbség Orbánék javára. Ezek szerint mégiscsak ők nyerték 2018-ben az országgyűlési választást?

Aki veszi magának a fáradságot, és átnézi a hiteles számokat, hivatkozhat persze arra, hogy van ott még 91013 facér voks is, amelyet a választópolgárok nem Orbánékra adtak. Ez igaz, a listán kétségkívül szerepelnek az úgynevezett kamu pártok. De ha egy ellenzéki politikus elfogadja őket ellenzékinek, óhatatlanul kiveri politikustársai kezéből a gyakran hangoztatott érvet, miszerint a kormánypártok csak azért engedték létrejönni a kamu pártokat, hogy az ellenzék annál kevesebb szavazatra tegyen szert. Mindazonáltal kíváncsiságból engedve Ujhelyi István furcsa gondolatmenetének, mégis adjuk össze az „Orbán elleni” szavazatokat!

Az ellenzéki pártok munkáspártostul 2906613 voksot kaptak. Ha ezt vetjük össze Orbánék 2819864-ével, akkor az ellenzék 86749-cel győzte le Orbánékat. Vagyis a kormánypártok tavaly április 8-án még az Ujhelyi István képzeletében létező 47 ezernél is súlyosabb vereséget szenvedtek. Igazán kár, hogy az ellenzéki pártok csak utólag egyesítették a szavazataikat.     

123 komment
süti beállítások módosítása