Médianapló

Médianapló - A Vasárnapi Hírek fejfájára

2018. december 09. 09:45 - Zöldi László

A szerkesztőség tegnap elbúcsúzott az olvasóktól. Tagjaival találkozhatunk még a Népszava hasábjain. Ők szerkesztik majd a péntekenként megjelenő, négy újságoldalnyi irodalmi mellékletet, a Nyitott mondatot, szombatonként pedig írják is a nyolcoldalnyi Visszhangot. Szemléletükkel szembesülhetünk tehát, ama márkával azonban, amelyet a Vasárnapi Hírek jelképezett, már nem. Ezzel harmincnégy éves folyamat zárult le.

Az alapítót, Lőkös Zoltánt már akkor ismertem, a múlt század hatvanas éveiben, amikor még a szegedi Délmagyarország főszerkesztője volt. Az egyetem elvégzése után segített abban, hogy pályakezdőként a Magyar Hírlapnál helyezkedjek el, ahol ő volt a főszerkesztő-helyettes. Amikor 1984-ben megalapította a Vasárnapi Híreket, hogy kitöltse a hetedik napi információhiányt, munkalehetőséget ajánlott. Jártam a pesti (Somogyi Béla utcai) szerkesztőségben, aztán Budán (a Csalogány utcában, majd a rózsadombi Fenyő-féle sajtóházban), volt rovatom is a hetilapban. Most a szakmai múltam újabb darabja enyészik el, és nem is biztos, hogy indokolatlanul.

A Vasárnapi Hírek 2002-ben 57 ezer példányban kelt el, 2010-ben 30 ezerben, most pedig 20 ezer példánnyal búcsúzott tőlünk. Fordulópontnak a digitalizáció hatott. A kilencvenes évek végén megjelentek nálunk a portálok, és némi késéssel az országos napilapok is létrehozták az online kiadásukat. Az ezredfordulón vált kétségessé egy olyan újság sorsa, amely vasárnap jelent meg, és tartalmazta a szombati események értelmezését is. Aztán mégis lélegzethez jutott, mert a digitális sajtó nem volt képes megfizetni a szombati ügyeletet, így aztán a vasárnapi hírrést nem sikerült betömnie. Az igazi csapás azonban a tizes évek közepén következett be.

 A kormányzat elfogadtatta a parlamenttel a vasárnapi zárva tartást, ezért több ezer üzletben nem lehetett hozzáférni a Vasárnapi Hírek friss példányaihoz. Amidőn pedig egy népszavazás-kezdeményezés miatt a kormány meghátrált, a kiadóhivatal mégis maradt a szombati megjelenésnél. Újságírói ugyanúgy a pénteki hírek közül válogattak, mint a többi szombati lap munkatársai. Innen már csak egy lépés a mostani felismerés, a márka megszüntetése. Pénteken és szombaton olvashatjuk majd a Népszavában azt, ami megmaradt a Vasárnapi Hírekből. Miközben az anyagi gondokkal küszködő digitális sajtó „lustasága” miatt változatlanul éktelenkedik az a fránya vasárnapi hírrés. Éppenséggel a Népszava is betömködhette volna.           

3 komment
süti beállítások módosítása