Médianapló

Médianapló - Közérdek fűződik-e a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványhoz?

2018. december 06. 11:29 - Zöldi László

A kormány nem várta meg, hogy az embereivel telerakott Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság mit szól a nonprofit alapítvány nehezen magyarázható gyarapodásához. Azt sem várta meg, hogy a bizalmi embere által elnökölt Gazdasági Versenyhivatal kifejtse álláspontját a kormány közeli magánmédiumok „önkéntes” felajánlkozásáról. A két hivatal döntése aligha lett volna kétséges, csakhogy szembe kerültek volna a gyakorlatukkal és a hatályos médiatörvény meg az Alaptörvény betűivel.

A Magyar Közlönyből kiderül, hogy „Közérdek fűződik Magyarországon a print és nyomtatott médiakultúra megmentéséhez és a helyi, különösen a megyei nyilvánosság fórumainak hosszú távú megmaradásához.”  Nemzetstratégiai jellegűnek kellett nyilvánítani a KESMA rövidítésű alapítványt, mert így egy 2013-as jogszabály szerint mellőzhető a hatósági engedély, hogy a kormányzat döntő befolyást szerezhessen a nyilvánosságban. Fél évszázadot töltöttem a papír alapú sajtóban, és harminc éve foglalkozom a megyei lapokkal. Örülnöm kéne, hogy végre jött egy kormány, amely szűkebb érdeklődési körömet nemcsak megmenti az enyészettől, hanem még össze is rendezi.

Olyan miniszterelnökünk van, aki nem használ okostelefont, és idegenkedik a számítógéptől. Arra noszogatta hát a bizalmi embereit, hogy vásárolják föl a megyei napilapokat. Orbán még ellenfelei szerint is érti a nép gondolkodását, ismeri a szokásait. Élhetünk a gyanúperrel, hogy elképzelését az elavult médiaszemléletén túl a politikai ösztöne is motiválta. Az összehangoltatott megyei sajtó nem nyerte meg ugyan neki az országgyűlési választást, de abban jelentős szerepet játszott, hogy a kormánypártok kétharmados többségre tegyenek szert a parlamentben.

Üzeneteik eljutottak a legeldugottabb faluba is, ahol számítógép csak a polgármesteri hivatalban és néhány értelmiséginél található. Akik pedig okostelefont használnak, ritkán szoktak alternatív hírforrásokat böngészni. Beérték az állami csatornákkal. Nem hitték el minden szavukat, ám a megyei napilap megerősítette az információkat. Ugyebár „megírta az újság”. A megyei lap nem arra kellett, hogy meggyőzze a falvak népét, hanem hogy nyomatékot adjon a rádiós és tévés állami propagandának. A választás óta intézményesült a magánmédiumok összehangolási folyamata. Egy 20 millió forintnyi törzstőkével alapított cégbe vitték be 30 milliárd forintra értékelt vagyonukat. Milyen jó tudni, hogy ehhez közérdek fűződött.     

11 komment
süti beállítások módosítása