Médianapló

Médianapló - Miért veszítettek példányszámukból a megyei lapok?

2018. november 18. 09:48 - Zöldi László

Az egyik portálon érdekes cikket vettem észre. A szerző összevetette a megyei újságok 2014-es példányszámát a legutóbbi negyedévivel. Azért éppen a 2018/3-mal, mert a négy év előtti országgyűlési választás után indult el a megyei sajtópiac átrendezése.

Alkalmasabb dátumnak találtam volna 2015. február 6-át, amidőn Simicska Lajos az úgynevezett G-napon szakított Orbán Viktorral, és a Fidesz gazdasági háttérembere kimenekítette médiabirodalmát a kormányzati hatókörből. A lényegen persze aligha változtatott volna a későbbi időpont. Azon ugyanis, amelyet a szerző nyomán úgy foglalnék össze, hogy azóta a megyei lapok jócskán veszítettek a példányszámukból. Elvégre az eltorzított sajtópiac miatt immár nem abban érdekeltek a menedzsereik, hogy minél jobb újságot csináljanak az olvasóknak, hanem hogy minél több állami hirdetésre tegyenek szert. Egyszerűbben szólva az állami költségvetésből, vagyis közpénzből élnek.

Engem is meggyőztek a diagramok és a táblázatok, mégis hosszabb távra tekintenék vissza. A kétezres évek közepén készültem ugyanis egy tanulmány megírására, és a számítógép merevlemezén megmaradtak az akkoriban értékesített példányszámok. Hét napilapra összpontosítanék. A hajdani Pannon Lapok Társaság négy újságjára, amelyek jelenleg Mészáros Lőrinchez tartoznak, illetve az egykori Inform Média három lapjára, melyeket manapság a miniszterelnök másik bizalmi embere, Heinrich Pecina birtokol. Az első szám a 2005-ös értékesített példányszámot tartalmazza, a második a 2014/1. negyedévit, a harmadik pedig a 2018/3. negyedévit.

Vas Népe (Szombathely): 58 ezer, 42, 34. Zalai Hírlap (Zalaegerszeg): 58 ezer, 42, 32. Napló (Veszprém): 50 ezer, 33, 22. Fejér Megyei Hírlap (Székesfehérvár): 50 ezer, 33, 22. Kelet-Magyarország (Nyíregyháza): 57 ezer, 39, 35. Észak-Magyarország (Miskolc): 51, 35, 32. Hajdú-bihari Napló (Debrecen): 47 ezer, 32, 30. Tudom, hogy most ki kéne számítani, vajon tizenhárom év alatt a példányszámuk hány százalékát veszítették el. Mégse bajlódnék ezzel, mert másban vélem fölfedezni a lényeget.

Világtrend, hogy a napilapok példányszáma a legutóbbi két évtizedben folyamatosan csökken. A 2010 óta jellemző kormányzati médiapolitikának nem abban látom a szerepét, hogy a sajtópiac eltorzítása révén haldoklásra ítélte a papír alapú újságokat. Az ítélet jóval korábban, a világhálón született meg. Az Orbán-kormány „csak” afféle katalizátorként felgyorsította a végelgyengülés visszafordíthatatlan folyamatát.    

2 komment
süti beállítások módosítása