Médianapló

Médianapló - Gruevszki hiányát a kormánypárti sajtóból hogyan lehetne ellensúlyozni?

2018. november 17. 10:39 - Zöldi László

Egyik ismerősöm hiányolja a volt macedón miniszterelnököt. Az illető hölgy, személyesen nem ismerjük egymást, de szívesen olvasom bejegyzéseit a közösségi oldalon. Igaza van, csakugyan kínos, hogy a balkáni szökevény épp csak bekezdéseket kap a kormánypárti sajtóban. A fészbukos hiányérzetet néhány digitális ismerőse értelmezte.

Egyikük szerint röplapra volna szükség, hogy az egész ország nyilvánossága értesülhessen a furcsa ügyről. A másik szerint A/4-es formátumú és 80 grammos papírra kéne nyomtatni a történetet. A harmadik beszállna a sokszorosításba, a negyedik csatlakozna hozzá. Az ötödik szerint a röplap száll a levegőben, és ha egy háztetőről engedik el, szórólap lesz belőle. A kezdeményező úgy foglalta össze a röpke vitát, hogy még a végén ők fogják megszervezni a szamizdatot. Nem kell megszervezni, mert a digitális asztaltársaság tagjai hajszálpontosan írták körül a több mint egy éve működő Nyomtassteis!-t.

A kiadvány rövid cikkekben, egyszerű szavakkal adja közre azokat a híreket, amelyek kimaradtak a Magyar Távirati Iroda kínálatából. A hetenként megjelenő hírlap tartalmát fölteszi a világhálóra, és bárki letöltheti, kinyomtathatja, majd szétosztogathatja az ismerősei között. Az A/4-es formátumú, 80 grammos röplappal találkoztam a szülőfalumban, és ama városokban is, amelyekben megfordultam. Itt, az Újlipótvárosban pedig egy könyvesboltban juthatunk hozzá. A szerkesztőnek egyelőre azért kell beérnie néhány tízezer példánnyal, mert még mindig kevesen tudnak róla.

Indult a 200 millió forintos pályázaton, amelyet a kormányzati túlsúly vidéki ellensúlyozására írt ki az amerikai külügyminisztérium, de az országgyűlési választás miatt Washington elhalasztotta a döntést. Azóta pedig úgy tesz, mintha ki sem írta volna a pályázatot. Ismertebb lehetne a röplap, ha terjesztésére az MSZP országgyűlési képviselői fölajánlanák a régi és új fizetésük közti különbséget, immár 12 millió forintot. De inkább azon törik a fejüket, hogy karácsonykor ételt osztanának a szegényeknek. Van azonban még egy lehetőség.

Az Európa-parlamentben magyar politikus az úgynevezett okosfalu-projekt gazdája. Márpedig a Nyomtassteis! elsősorban a falvakban élőknek szánja a hétfőn megjelenő és kedden bárki által kinyomtatható Gruevszki-cikket. Szanyi Tibor az Uniótól igazán szerezhetne egy kis pénzt az anyagi gondokkal küszködő szórólapnak, amelynek jellegét hálából elnevezhetnénk szanyizdatnak.

12 komment
süti beállítások módosítása