Médianapló

Médianapló - Az MSZP miért adta el a megyei sajtót?

2018. október 27. 10:29 - Zöldi László

A figyelemre méltó könyv Árpási Krisztina nevével jelent meg, de a borítón látható az édesapja, Á. Zoltán is. Ők beszélgettek a Népújságról, Békés megye hajdani napilapjáról. Az interjút készítő Svájcban él, és távkapcsolatukat úgy képzelem el, hogy onnan küldött kérdéseire a Gyulán élő nyugalmazott főszerkesztő írásban válaszolt. Így kerekedett kötetté az interjúsorozat. Hiányzik belőle a rögtönzések dinamizmusa, mégis nélkülözhetetlen forrás egy sajtótörténeti jelenség megértéséhez.

A szakmában idestova három évtizede zajlik vita a megyei sajtóról. A kisebbséghez tartozom, a túlnyomó többség szerint a megyei lapok az MSZMP tulajdonában voltak. Szerintem meg nem, és e munkahipotézist közvetett bizonyítékok tanúsítják. De mert a közvetlen bizonyítékok híján vagyok, a vita lassacskán zajlik. Most talán felgyorsul, Árpási Zoltán ugyanis 2018-ben elmesélhette azt, amiről a múlt század nyolcvanas éveiben pontos jegyzeteket készített. Mit hallott a megyei pártbizottságon, a Hírlapkiadó Vállalat és az MSZMP KB főszerkesztői értekezletein, milyen párthatározatok születtek a korabeli nyilvánosságról?

Miközben beszélgetett az utókor kíváncsi képviselőjével, nem tagadta, hogy főszerkesztőként a Népújság tulajdonjogát firtató kérdéseket elhárította. Fontosabbnak tartotta, hogy a lapja miként maradhatna baloldali értékrendű, egyúttal hogyan közölhetné a többi párt álláspontjait is. A 161. oldalon mégis arról számolt be, hogy a megyei napilap „jogilag és történelmileg - ha utóbbi erősen vitatható is - az MSZMP/MSZP tulajdona volt”. A könyv más helyén pedig azt fejtegette, hogy a Népújság jogelődjét a negyvenes évek közepén három baloldali párt, az MKP, az MSZDP és a Nemzeti Parasztpárt alapította. S bár ma már tudjuk, hogy 1989/90-ben nem jelentkeztek be a tulajdonjogért, de akár be is jelentkezhettek volna. (A Kisgazdapárt bejelentkezett, ám Torgyánék elődei nem tartoztak az alapítók közé.)

Az MSZP vezetői feltételezték, hogy a megyei napilapokra az alapítók jogán igényt tarthatnak az úgynevezett történelmi pártok is. Igyekeztek hát túladni az újságokon. A folyamat akkor gyorsult fel - az 1990-es választás első és második fordulója között -, amikor derengett, hogy valószínűleg veszítenek, és a megyei sajtó a politikai ellenlábasok kezébe kerülhet. Ezt a következtetést azonban nem Árpási Zoltán vonta le, hanem e sorok írója, akinek még sok dolga lesz az Arcok és harcok című könyv dokumentációs tartalmával.               

3 komment
süti beállítások módosítása