Médianapló

Médianapló - Az ellenzéki médiába miért nem akarnak pénzt feccölni?

2018. október 20. 11:02 - Zöldi László

Ezt kérdezte nick papagiorgo tegnap az Index digitális fórumán. A „feccölni” kifejezést ő használta, és a semmittevést az ellenzék „bénultságával” magyarázta. Az a benyomásom, hogy az ellenzéki médiát azért nem akarja senki sem támogatni, mert ami nincs, azt nem lehet támogatni.

A média nemcsak a nyilvánosság eszközrendszere, melynek szerves része a sajtó, a rádió, a televízió és az internet. Közös halmaz is, márpedig a magyarországi ellenzéknek nincs közös nyilvánossága. A szétaprózottsága, felmorzsoltsága, egymással való szembefordulása következtében nem is lehet. Annál inkább vannak külön bejáratú médiumok, amelyek közvetlenül vagy közvetve kötődnek az ellenzéki pártokhoz. Válasz-kísérletemet hadd érzékeltessem egy tanulságosnak szánt példával.

Az mszp.hu a Magyar Szocialista Párt szócsöve. Van azonban egy nem hivatalos portfóliója is, amelyet öt portál alkot: a Balmix, a Balra Magyar, a Civilhetes, az Ellenszél és a HírHugó. Fővárosi, kerületi, regionális, városi szervezetekhez kapcsolódnak, a szerkesztői között akadnak profik, a szerkesztőségek mégis amatőr módon működnek. Közlik a pártszervezet-elnök fényképét és megnyilvánulásait, a Fidesz tevékenységéről szólván pedig gyakran használják a „döbbenetes” meg az „elképesztő” jelzőt. Írásaikban több nyomát találtam a befelé irányuló elfogultságnak és a kifelé áramló indulatnak, mint az elemzési szándéknak.

A kétmilliárdos adóssággal küszködő, székház nélküli párttól kevés pénzt kapnak ugyan, de ha az elnökség összevonná ama külön-külön keveset, az MSZP nem hivatalos portálját hatékonyan lehetne működtetni. Igaz, hogy ehhez a pártelnökség átgondolt nyilvánosságszemléletére volna szükség, és arra, hogy az alacsonyabb szintű szervezetek vezetői visszafogják magukat. Majd’ mindegyik ellenzéki pártnál hasonlóképpen tengődő portfóliót fedeztem föl: elfogultságot, az erős pártemberek személyi kultuszát és a többi pártra irányuló szurka-piszkát.

Ha a szétforgácsolt és kivéreztetett ellenzék közös nevezőre jutna, akkor az összedobott pénzekből és az egyeztetett nyilvánosságszemléletből telne függetlenebb, alaposabb és hatékonyabb ellenzéki médiára is. Erre kevés esélyt látok. A kommentelő nick papagiorgo kérdésére tehát kérdéssel válaszolok. Hogyan lehetne pénzt feccölni a kormánypárt-kritikus médiába (sajtóba, rádióba, televízióba és internetbe), ha még az ellenzéki pártokon belüli portálok között sem sikerült megteremteni az egységet?

91 komment
süti beállítások módosítása