Médianapló

Médianapló - Szegénységi bizonyítvány

2018. október 19. 11:01 - Zöldi László

A hét szűk esztendő után tavaly nyáron az ellenzéki sajtó a nyolcadikba fordult. Azóta még inkább kivérzett. A régi szerkesztőségek tengődnek, és az új kezdeményezések is filléres gondokkal küszködnek. Manapság nem leányálom kormánybíráló redakcióban dolgozni, ahol működik a templom egere-effektus. A sanyarú állapotnak vannak persze érzékelhető tünetei is, az egyikről tűnődnék.

A Népszavában azt vettem észre, hogy a még Németh Péter szerkesztette hasábokon megnyúltak a cikkek. Ismerős kollégák neveivel szembesültem, a kiadóhivatal ugyanis feltűnően sok idősebb újságírót foglalkoztatott, akik a nyugdíjuk mellett beérték a minimálbérrel. De mert kétségkívül tartalmas témáikkal nem lettek volna képesek kitölteni az újság kereteit, túlírták a cikkeiket. Nem volt ritka az olyan lapszám, amely néhány darab kolumnás cikkből állt össze. (A görög kolumna szó újságoldalnyi terjedelmű cikket jelent.)

Az új tulajdonos jóvoltából megritkultak a hosszú írások. A tőkeinjekció és a csordogáló állami hirdetések révén sikerült enyhíteni a kiadóhivatal anyagi nehézségeit, sőt mostanában már szolid nyereség is kimutatható. A megszüntetett Népszabadságból érkezett újságíró-különítmény tagjai pedig lehetővé tették, hogy a régi és új munkatársak immár témához illő terjedelmű cikkei kitöltsék az újság nyomdatechnikailag meghatározott kereteit. A kilencedik szűk esztendőben megközelítőleg ugyanez a jelenség rajzolódik ki az ellenzéki sajtó maradékában. A szegénység tünetei két hetilapban látszanak.

A 168 Óra hasábjain megnyúltak a szövegek, ráadásul nagyobbak lettek a fényképek is. A jelek azt sejtetik, hogy a karcsúsított szerkesztőség munkatársai nem képesek kitölteni a közéleti magazin kereteit. Nem lepődnék meg, ha csakugyan bebizonyosodna, amit szakmai berkekben suttognak, hogy az új tulajdonosok fogukhoz verik a garast, ezért aztán az a néhány munkatárs túlírja a máskülönben tartalmas témáit. Körülbelül ugyanez vonatkozik a megszüntetett Magyar Nemzet romjain létrejött Magyar Hangra is. A különbség inkább csak az, hogy a polgári hetilap tulajdonosai maguk az újságírók, akik a főszerkesztő szerint átmenetileg beérik a minimálbérrel. A kedvező kifejlet azonban még várat magára.

Az a benyomásom, hogy miközben a filléres gondokkal küszködő szerkesztők és újságírók fürkészik a kormányzat tevékenységét, a túlírt cikkekkel akaratlanul is szegénységi bizonyítványt állítanak ki az ellenzéki sajtóról.        

57 komment
süti beállítások módosítása