Médianapló

Médianapló - Április 8-án kik voltak többen?

2018. október 18. 10:15 - Zöldi László

Furcsa szerzet a politikus. Mindig talál olyan számot, amelyről kimondhatja, hogy az ő pártja volt a legerősebb. Az országgyűlési választás óta több mint fél év telt el, és a nyilvánosság fórumain kommunikációs csata bontakozott ki.

A kormánypártok többséggé nyilvánították magukat. Az ellenzékiek azzal magyarázták a vereségüket, hogy bár több szavazójuk volt, de széttagolódtak, és nyilvánvaló többségüknek nem szerezhettek érvényt. A Jobbik így lett a legerősebb ellenzéki párt, az MSZP a legerősebb demokratikus ellenzéki párt, a Momentum a legerősebb parlamenten kívüli ellenzéki párt. A politikusok aligha hagyják abba a többségi kommunikációt, az olvasók viszont elgondolkoznak talán, ha szembesülnek az arányokkal.

A Fidesz-KDNP április 8-án 2.824.551 szavazatot kapott. Ebből a Kúria szabálytalanság miatt levont 4360 voksot. Ezzel kiváltotta Orbán Viktor miniszterelnök rosszallását, ám ettől még elkönyvelhetjük, hogy a kormánypártok 2.820.191 szavazattal vonulnak be a magyar választástörténetbe. Ami az ellenzéki pártokat illeti, a Jobbik 1.092.806 szavazatot kapott, az MSZP-Párbeszéd 682.701-et, az LMP 404.429-et, a DK 308.161-et, a Momentum 175.229-et, a Kétfarkú Kutyapárt 99.414-er, az Együtt 37.562-őt. Összesen tehát 2.800.302 voksot.   

A mérlegelésnél még két mozzanatot kéne figyelembe venni. Az egyik az, hogy hová soroljuk a látszatpártokat, amelyek csak azért alakultak, hogy szélhámossággal kacérkodó alapítóik kampánypénzt vehessenek föl, illetve hogy a jelenlétükkel megzavarják a szavazókat. Ha mégis ellenzékinek tekintik őket az ellenzéki pártok, akkor a politikusaiknak szakítani kéne ama felfogással, hogy kamupártnak mondják őket. A kettő együtt nem megy. A másik mozzanat a Munkáspárt mibenléte. 15.640 szavazatot kapott, és ha ellenzékinek véljük, akkor az ellenzék 2.815.942 voksra tett szert. Vagyis a Fidesz-KDNP így is 4249 szavazattal kapott többet, mint az ellenzéki pártok. Thürmer Gyula munkáspárti elnöknek azonban van egy nyilatkozata, miszerint „Nekünk semmi közünk nincs az ellenzéki pártokhoz.” (FüHü.hu, 2018. május 6.)

A kormánypártok oly szerény többséggel nyertek, hogy ezt a tényt nem érdemes választási kommunikációjuk középpontjába állítani. Az ellenzéki pártok pedig oly kevés szavazattal veszítettek, hogy nem érdemes nekik társadalmi többségbe füllenteni magukat. Egyébként arra a kérdésre, hogy április 8-án kik voltak többen, az a válaszom, hogy azok, akik nem mentek el szavazni.

122 komment
süti beállítások módosítása