Médianapló

Médianapló - Kásler-szindrómában szenved-e Hadházy Ákos?

2018. október 06. 10:18 - Zöldi László

A szekszárdi orvos és volt LMP-s politikus ért az állatok gyógyításához, és a korrupció témakörében is szakértővé képezte ki magát. Vajon miért az a benyomásom, hogy olyasmiről is véleményt formál, amihez nem ért? Íme, néhány kijelentése.

„Magyarországon az emberek 60 %-át nem éri el a független sajtó.” (ATV, 2018.02.20.) „A magyar emberek 60%-át csak a propagandasajtó éri el.” (24.hu, 2018.04.08.) „Az emberek 60%-át csak a kormánypárti média éri el.” (ATV, 2018.04.18.) Ragaszkodik ahhoz a 60 százalékhoz, amelynek a forrását elfelejtette föltüntetni. Csakhogy nem csupán a különböző jelzőkkel ellátott sajtót hatvanozza, hanem a médiát is. Márpedig a média tágabb fogalom, mint a sajtó, mert az újságokon kívül a rádiót, a televíziót és az internetet is tartalmazza. A média esetében tehát aligha hiteles a 60, ha vonatkozik a szűkebb körű sajtóra is.

Ezt is nyilatkozta Hadházy Ákos: „Az emberek 60,70,80 %-át nem érem el.” (Hír TV,2018.06.20.) Talán itt próbálja feloldani az iménti ellentmondást, és a 60 a sajtóra vonatkozik, a 70 a rádióval és tévével tetézett sajtóra, a 80 pedig a világhálóra? Majd ezzel rukkolt elő: „Ma az emberek 80 %-át csak a kormánypárti propaganda éri el.” (Heti TV, 2018.10.03.) Hm. Nem elég, hogy korábban nem tudtam arról, miszerint fölmérték a mintegy 8000 sajtóterméket tartalmazó média hatását, és a bűvös 60 százaléknál lyukadtak ki? Most meg arról se értesültem, hogy a nyáron ismét fölmérték a nyilvánosság állapotát, és odáig fajult a médiahelyzet, hogy a kormányzat 20 százalékkal tovább terjeszkedett.

Három lehetőség van. Az egyik az, hogy már nem vagyok naprakész, ezért a hatezredik bejegyzés után abba kéne hagyni ezt a Médianapló című rovatot. A másik az, hogy Hadházy Ákos a Kásler-szindróma tüneteit mutatja. Nem elég neki, hogy profi az állatok gyógyításában, és politikusként korrupció-szakértővé képezte ki magát, azt is elhiszi magáról, hogy már a nyilvánossághoz is ért. A harmadik lehetőség életszerűbb. Úgy érezte, hogy nem érheti be a brutális kormányzati médiafölénnyel (Gergely Márton), az elképesztővel (Majtényi László), az elsöprővel (Tamás Gáspár Miklós), a hihetetlennel (Bolgár György), az iszonyatossal (Vásárhelyi Mária), a nyomasztóval (Kéri László) és az óriásival (Gusztos István). Neki számot is kell mondania, máskülönben nem lesz elég hiteles.

Szerintem van már annyira hiteles, hogy buta (szakszerűtlen) kijelentésekkel ne kockáztassa a nehezen megszerzett hitelét.        

3 komment
süti beállítások módosítása