Médianapló

Médianapló - A kormánypárti politikusok mit viselnek a rendelkezésükre álló tévéstúdiókban?

2018. augusztus 03. 09:43 - Zöldi László

A Népszava jól járt két politikai szakíró szerződtetésével. Nagy B. György és Kósa András sok tapasztalatra tett szert a parlamentben és a pártok háza táján, érkezésük fölerősítette a patinás napilap közéleti érdeklődését. Kósa kolléga mai cikke különösen érdekes a médiapiaci fejlemények tükrében. Feltűnt neki, hogy ha a váltás első napján, augusztus elsején bekapcsolta a Hír TV-t, akkor a kormánypárti sajtó két alapemberét, Gajdics Ottót és Huth Gergelyt láthatta elégedetten beszélgetni. S ha beleunt a beszélgetésbe, és átkapcsolt az Echo TV-re, ott is a két főszerkesztőt látta.

Nagyjából ugyanazokkal a szavakkal fejezték ki az örömüket, hajszálpontosan ugyanabban az öltözékben. Úgy rémlik, nem volt idejük átöltözni. Ebből vonta le a következtetést, egyébként jogosan, hogy az Orbán-kormány még nem küszöbölte ki a nyilvánosságában kirajzolódó párhuzamosságokat. Az a benyomásom, hogy a figyelemre méltó jelenség nem köthető kizárólag a Fidesz hatalomgyakorlásához. Szembesültem már vele 1994 és 1998, illetve 2002 és 2010 között is, amidőn a hatalmat gyakorló baloldali és liberális politikusok hasonló cipőben jártak.

Horn Gyula miniszterelnök öltözködési kultúrája nem hagyott bennem mély nyomokat, de külügyminisztere, Kovács László akkoriban honosította meg a nyugat-európai férfidivatot. Az inghez hasonló színű nyakkendőt viselt, és ősz hajához illett a szürke zakó is. Nem egyszer megtörtént, hogy ugyanabban a szerelésben láttuk reggelenként, legalább két tévéműsorban. A másik hatalmi ciklusból pedig Lendvai Ildikó hercig (különlegesen cikk-cakkos szabású), türkiz színű, rövid ujjas kabátkájára emlékszem, melyet egyetlen napon három különböző tévéműsorban viselt.

A bőség zavarának nevezhető párhuzamosságokat az akkori hatalomgyakorlók se küszöbölték ki. Az se mondható róluk, hogy merőben más szavakkal fejtették volna ki álláspontjukat a különböző stúdiókban. A Fidesz-politikusokat 2015. február 6. és 2018. április 8. között az tartotta vissza a divatparádétól, hogy csak a közszolgálati tévébe és az Echo TV-be jártak vissza otthonosan. A Simicska-féle Hír TV-be be se tették a lábukat. Most, a váltás után bizonyára telik nekik majd arra, hogy a divat iránti érzékenységüket az összes rendelkezésükre álló televízióban gyakorolhassák. Sejthető tehát, hogy mit hoz a holnap, egyelőre azonban be kellett érnünk a két főszerkesztő-előfutár nyári ruhatárával.        

komment
süti beállítások módosítása