Médianapló

Médianapló - Mire kéne fordítani az ellenzéki politikusok többletjövedelmét?

2018. július 26. 10:39 - Zöldi László

Ritkán találkozunk, de gyakran hív föl. Szerinte nem érdemes az MSZP parlamenti képviselőitől várni a vidéki újságírók támogatását. A tegnap bejegyzésben ugyanis arról tűnődtem, hogy mi volna, ha az országgyűlési képviselők fizetésemeléséből a fejenkénti 200 ezer forintot összedobnák a szocialista politikusok, és életben tartanák a megyei sajtóból kirúgott újságírók által alapított online portálokat.

Kollégám szerint ez azért nem növelné az ellenzéki sajtó függetlenségét, mert a pártalapítvány hajlamos szívességeket kérni a támogatott szerkesztőségtől. A magyar sajtó támogatásra szoruló része jobban járna, ha az ellenzéki képviselők hoznák létre az úgynevezett Nemzeti Sajtóalapot. Azért fogadom el a baráti érvelést, mert a javaslat közelebb van a Skandináviában és Nyugat-Európában kikristályosodott médiafelfogáshoz. Ott nem pártalapítványok ítélik oda az értéket teremtő, de veszteséges médiumok anyagi támogatását.

A közös alapítványt „ökumenikus” profik működtetik, a támogatást pedig pártemberek helyett független, kikezdhetetlen tekintélyű közéleti személyiségek méricskélik. Van egy bizonyos arány, miszerint a kiadóhivatalnak meghatározott bevételt kötelező teljesítenie, hogy a null szaldóhoz, esetleg a szolid nyereséghez hiányzó pénzt kipótolhassa a bíráló bizottság. A hatalmi vetésforgóra alapozott polgári demokráciában így maradhat életben az ellenzéki sajtó, a nyilvánosság eszközrendszere így tehet eleget a sokoldalú tájékoztatás törvényben rögzített feltételeinek.

A 199 tagú magyar országgyűlésben 20 az MSZP-Párbeszéd szövetséghez tartozó politikusok száma, a nem kormánypárti képviselőké 65. Ha a tegnapi okfejtésem tetszene a többletjövedelmükről lemondó politikusoknak, akkor a pártalapítvány havonta 4, évente 48 millió forintot oszthatna szét. Ez kihúzná a csávából a pécsi, veszprémi és székesfehérvári alternatív szerkesztőséget, de nem föltétlenül teremtené meg az ellenzéki sajtó függetlenségét. Ha barátom és kollégám javaslatát fogadnák el az ellenzéki képviselők, akkor viszont havi 13, évente 156 millió forintot lehetne országszerte szétosztani az értékes tartalmat teremtő, de veszteséges szerkesztőségek között.

A másfél százmilliónyi támogatás össze se mérhető persze a kormányzati propagandára szánt évi 130 milliárd forinttal. Mégis az eddiginél több nyilvános felülettel kecsegtetné az ellenzéki politikusokat - ha már többletjövedelemmel áldotta meg őket az Isten.                

2 komment
süti beállítások módosítása