Médianapló

Médianapló - A Fidesz miért nyert vidéken?

2018. július 23. 10:00 - Zöldi László

E rovatban elég gyakran írok a megyei sajtóról. Egyik kollégám fel is rótta, hogy ilyenkor nem állok szóba az álneves kommentelőkkel. Ebből annyi igaz, hogy nem vitatkozom azokkal, akik sohasem lapozták a megyei lapokat. Azoknak azonban szívesen válaszolok, akik nem a fővárosban élnek, és figyelemmel kísérik megyéjük egyetlen napilapját. Tárgyismeretüket, vitakészségüket gyöngíti persze, hogy ama egyetlen olvasmányélményből vonnak le általánosító következtetést a többi tizenhétre. Ennél még a megyei sajtó kormányzati felvásárlása után is árnyaltabb a helyzetkép.

Eme második típushoz tartozik Hack Péter. A neves jogászprofesszor világi vezető a Hit Gyülekezeténél, és ebbéli minőségében tartja a kapcsolatot a dunaújvárosi csoporttal. Az a benyomásom, hogy olvassa a Dunaújvárosi Hírlapot, a vidéki Magyarország egyetlen városi napilapját. Talán ezzel is magyarázható, hogy a tizennyolc megyei napilapról olyan képet vázol a Vasárnapi Hírek legutóbbi számában, amely vitára késztet. Ezt mondta például: „A Fidesz nem a nyomtatott sajtó miatt nyert vidéken, hanem azért, mert jelen volt.”

A mondat második felében kétségkívül van igazság. A Médianapló rendszeres olvasói tanúsíthatják, hogy jóval az országgyűlési választás előtt többször is szóba hoztam: szervezetileg legyöngültek az egymással amúgy is torzsalkodó ellenzéki pártok, ezért aztán a kistelepüléseken arra sem lesz emberük, hogy április 8-án beültessék a szavazókörzetbe. Márpedig ahol hiányzott az ellenzéki kontroll, ott bármi megtörténhetett. Különösen akkor, ha a kormánypártokat a polgármester és néhány helybéli vállalkozó hatékonyan képviselte.

Ezzel együtt sem állítottam, hogy a Fidesz azért nyert, mert megvásároltatta a megyei sajtót. Azt viszont most is tartom, hogy a kistelepüléseken jelen lévő, évtizedek óta beágyazott néplap vagy népújság (az öregek egymás között így hívják a megyei újságot) jelentősebb szerepet játszott Orbánék vidéki sikerében, mint amennyit Hack Péter tulajdonít neki. Érdekes módon épp ő szállítja a döntő érvet. Ugyanebben az interjúban ugyanis azt fejtegette, hogy „A Fidesz a nyomtatott sajtóban erős, de azt alig olvassák az én korosztályomnál fiatalabbak.”

Ez is igaz. Csakhogy a kistelepüléseken mintegy félmillióra rúg a magányos kisnyugdíjasok száma, akik kellő iskolázottság és anyagiak híján szinte kizárólag a kormány közeli médiumokból tájékozódnak. Például a megyei sajtóból. Ennyi épp elég volt a parlamenti kétharmadhoz.   

122 komment
süti beállítások módosítása