Médianapló

Médianapló - Az eltiltott Pars Krisztián lesz-e még bajnok?

2018. július 08. 09:32 - Zöldi László

Néhány nap híján fél év telt el kalapácsvető olimpiai bajnokunk lebukása óta. A dopping-ellenőrök 2018. január 13-án kapták el, mert úgynevezett tiltólistás anyagot találtak a vizeletében. A másfél éves büntetés most lett jogerős, ami azt jelenti, hogy a harminchetedik évében járó atléta 2019. július 12-ig nem versenyezhet. Ez persze azt is sejteti, hogy ha jövő őszig megfelelő edzésformába lendül, akkor részt vehet a következő világbajnokságon. Pars Krisztián akár újabb érmet nyerhet szép kollekciójába, melyben két Európa-bajnoksági aranyérem és két világbajnoksági ezüstérem is található.

A szombathelyi kalapácsvető többet is elmond magáról a Vas Népe című helyi napilapban. Elismeri például, hogy tiltott szerhez folyamodott („buta hibát követtem el”). Arról is beszámol, hogy végre kialudhatja magát, mert már nem 6.20-re állítja be az ébresztőt, hanem egy órával későbbre („a szervezetemre is ráfér a lélegzetvételnyi szünet”). Szeretne azonban ott lenni a jövő évi világbajnokságon, hogy újabb dicsőséget szerezzem a hazájának. A szombathelyi újság becsületére válik, hogy még ilyenkor, válságos élethelyzetében is foglalkozik az eltiltott élsportolóval. Mindazonáltal a szerkesztőség realitásérzékére vall, hogy ugyanebben a lapszámban a Pars-cikk mellé tördelték Halász Bence fényképét is.

A szombathelyi dobóiskola pillanatnyilag legjobb versenyzője még csak huszonegy éves, de már közel jár a bűvös nyolcvan méterhez, ahonnan kezdődik a nemzetközi élvonal. Akik figyelemmel kísérik a hazai atlétika néha meghökkentő történéseit, tudhatják, hogy amikor a 2004-es athéni olimpián a dopping-ellenőrök elkapták két aranyérmesünket, a kalapácsvető Annus Adriánt és a diszkoszvető Fazekas Róbertet, akkor a huszonkét éves trónkövetelő, Pars Krisztián fényképe vigasztalta a megdöbbent magyar újságolvasókat.

Mellesleg a két, olimpiai bajnokságától megfosztott atlétánk és az olimpiai bajnokságát megtartó, de most jogerősen elítélt Pars Krisztián egyaránt a szombathelyi dobóiskolában nevelkedett. Bizonyára baj van a gondolkodásommal, de talán másokban is megfogalmazódott már a kínos kérdés, vajon nincs-e összefüggés a három szombathelyi olimpiai bajnok eltiltása között. Vagy a Nemzetközi Atlétikai Szövetség pikkel a szombathelyi dobókra, vagy a világhírű szellemi és fizikai műhely hagyományaihoz tartozik a doppingolás. Sportújságíróhoz méltó feladat volna érdemben válaszolni a kérdésre.                

komment
süti beállítások módosítása