Médianapló

Médianapló - Korunk Gömböse Orbán Viktor?

2018. június 22. 10:26 - Zöldi László

Borókai Gábor egy halálra ítélt hetilap főszerkesztője. A kivégzést még nem hajtották végre, talán van esély a vádlott megmentésére. Mielőtt azonban a Heti Válasz élére került volna, az első Orbán-kormány szóvivője volt, és alaposan megismerte a főnökét. Most pedig arra ösztökél bennünket, hogy szakítsunk ama beidegződéssel, miszerint a jobboldali sajtó egy részének kiközösítése a G-nappal kezdődött volna.

Azt fejtegeti, hogy Orbán Viktor „2015 januárjában, egy háttér-beszélgetésen mondta: a ’baráti sajtó’ sokkal kritikusabb, mint volt. Megváltozott a testtartása. Ezt a változást mindig a G-nappal kötik össze, pedig lám, a kormányfő már korábban is érezte.” (Magyar Hang, 2018. június15-21.) Új színben tünteti föl tehát Simicska Lajos kifakadását, amellyel 2015. február 6-án melegebb éghajlatra küldte a miniszterelnököt. Ezek szerint a gazdasági háttér-ember csak reagált arra, amit Orbán néhány héttel korábban már megfogalmazott: lojálisabb, vonalasabb sajtót igényel, és akinek ez nem tetszik, az elől elzárják a kormányzati kommunikációra szánt pénzeket. Borókai pontosításán érdemes eltűnődni.

Bennem felötlik, hogy sokak véleményével ellentétben a XX. századi miniszterelnökök közül Orbán Viktort nem Tisza Istvánnal vagy Bethlen Istvánnal kéne rokonítani. Céljaiban, retorikájában és eszközeiben leginkább Gömbös Gyulára hasonlít. Akinek a sajtófőnöke, Antal István emlékiratban rögzítette a tapasztalatait. Egyre több részlete emlékeztet az Orbán-kormányok hatalomgyakorlására. A hajdani sajtófőnök elmesélte például, hogy Gömbös Gyula kihúzta a Miniszterelnöki Hivatal költségvetéséből azokat a pénzösszegeket, amelyeket még Bethlen István állapított meg a hozzá közel álló lapok és szerkesztők számára. Majd kidolgoztatta a Sofort-programot.

A német kifejezés azt jelenti, hogy rögtön. Úgy valósították meg, hogy a kormány megfizethető áron népszerű napilapot juttatott el az egyszerű emberekhez. Majd magasabb színvonalú, terjedelmesebb, az értelmiséghez szóló újságot is kiadatott, kisebb példányszámban persze. Végül pedig nagy példányszámú bulvárújságot alapíttatott a szórakozni vágyó közönségnek. Nem állítom, hogy Orbán Viktor sajtóval foglalkozó munkatársai ötletekért olvassák Antal István emlékiratát. A kormány médiapolitikai gyakorlata azonban azt sejteti, hogy akik keresztény nemzeti keretben képzelik el a nyilvánosságot, hajlamosak hasonlóképpen gondolkodni, mint elődeik a múlt század harmincas éveiben.      

2 komment
süti beállítások módosítása