Médianapló

Médianapló - Legyen-e saját sajtója egy pártnak?

2018. június 17. 10:25 - Zöldi László

Pintér Bence április 10-én izgalmas gondolatmenettel vétette észre magát. A Facebookon fejtette ki álláspontját a sajtó felemás szerepéről a választási kampányban. Szerinte a fővárosi sajtó azzal fokozta le magát, hogy önkezűleg vágta le vidékre kiterjesztett szárnyait. Tudósítói hálózat híján szűnt meg országos jellegű lenni. Okfejtéséhez csupán ketten szóltak hozzá érdemben. E sorok írója április 18-án A vízfejű sajtó címmel, most pedig kéthónapnyi késéssel Pápay György az Azonnali.hu című portál június 14-i számában Sajtó ellenzék nélkül, ellenzék sajtó nélkül címmel.

Álláspontom bárki számára hozzáférhető, ezért inkább a másik véleménnyel foglalkoznék. Pápay György kitűnő publicista, eddig a Magyar Nemzet és a Heti Válasz hasábjain szembesültem a cikkeivel. Április 8. óta mindkét újság megszűnt létezni, erre írta: „A választás után nem általában az ellenzéki sajtót érték érzékeny veszteségek, hanem annak nem baloldali részét.” A helyzetet már bonyolultabban vázolta fel, ezért a saját szavaimmal foglalom össze, talán nem torzítom el a mondandóját. Ama ellentmondást bontotta ki, hogy vannak ellenzéki pártok a saját sajtójukkal, amely azonban nem lát bennük távlatot, és vannak ellenzéki pártok, amelyekben fölsejlik a távlat, bár nincs sajtójuk.

Véleményét abban a portálban adta közre, amelyet nemrégiben tőkésített föl Ungár Péter, az LMP milliárdos politikusa. Aki ugyan közölte, hogy nem szól bele az online újság vonalvezetésébe, de fél évszázados szerkesztői pályafutásom alatt még nem találkoztam olyan tulajdonossal, aki betartotta volna az ígéretét. Egyszerűbben szólva Pápay György a pártsajtót hiányolta. Ami ellen elvileg van ugyan kifogásom, gyakorlatilag azonban elismerem, vagy legalábbis tudomásul veszem, hogy bizonyos helyzetekben nem vonható kétségbe a létjogosultsága. Ehhez persze érdemes olvasni Engels és August Bebel levelezését.

Az Angliában élő Engelsnek nem volt ellenére, hogy a német szociáldemokraták vezetője megvásároltatja a szocdem szellemiségű újságokat, elvégre hálózatba akarta tömöríteni az egymástól elszigetelt szerkesztőségeket. Mégis azt írta barátjának, hogy ha már Bebelék bejutottak a parlamentbe, akkor nem szektaként kéne viselkedniük. Jobban járnának, ha igényt tartanának a hasonló értékrendű, de kötetlenebbül gondolkodó értelmiségiek véleményére, akár kritikájára is, máskülönben zárvánnyá válnak. Ahogy elnézem, ez megtörtént a Fidesszel is, amelyből egyébként Pápay György már kiábrándult.

4 komment
süti beállítások módosítása