Médianapló

Médianapló - Mire való a trollozás?

2018. május 07. 10:29 - Zöldi László

Ma hajnalban 6 óra 17 perckor és 6 másodperckor ezt írta a Kutyás majmok népe: „A blogger nem normális. Újfent felületet biztosított a közismert orbánista trolloknak.” S bár normálisnak vélem magam, annyi igazság van az elmarasztalásban, hogy két troll elgondolkoztatott a digitális nyilvánosság mibenlétéről.

Vagy azért vonnak felelősségre, mert nem tiltok ki a Médianapló hozzászólói közül olyanokat, akik szándékosan eltérítik a vitát. Vagy azt hányják a szememre, hogy a durva, otromba szavakat használó verbális terroristákat kitiltom a digitális térből. Azt vallom, hogy a világnézeti jellegű vélemények nyilvánosságot érdemelnek, amennyiben kulturáltan adják közre őket. Csak akkor moderálok, ha a hozzászólók nem moderálják önmagukat. Tegnap ők cuppantak rá az MSZP választási szereplését értelmező bejegyzésemre.

Egyikük tájékozott értelmiségi, talán újságíró képzetét keltette. Úgy oktatta ki a hozzászólókat, hogy érdemben pontosította őket, ám azt is hozzáfűzte, hogy „faszfejkém”. Ha elfeledkezett kedvenc kiszólásáról, azzal fejezte be, hogy „te húgyagyú”, meg hogy „te elmebeteg”. Hát persze, hogy a vérig sértett kommentelők hasonló hangnemre ragadtatták magukat. A másik troll Kolompár álnéven fogalmazott úgy, hogy harsány tónusa illeszkedjék a hátrányos helyzetű népcsoport általa elképzelt vitakultúrájához. Az ügyesen megválasztott álnév rejtekében az váltott ki belőle elégedettséget, hogy a hasonló hangnemű válaszok a romák fejére hullottak vissza.

A  több mint száz hozzászólásból minden másodikat ők hoztak össze. Amikor meguntam a túltengésüket, kimoderáltam őket. Ezt azonban megszokhatták, mert az egyik háromféle, a régebbitől csak egy-egy betűvel eltérő álnévvel tért vissza, a másik pedig nem változtatott az álnevén, csupán újabb számot írt hozzá. Néhány óra alatt így jutott el Kolompár 111-től Kolompár 117-ig. Vagyis troll pályafutása alatt csak ezzel az álnévvel száznál többször tiltották ki különböző blogok alól. A trollok tehát levakarhatatlanok. Az a dolguk, hogy eltorzítsák a blogger mondandóját. De nemcsak a mi levesünkbe köpnek bele, hanem az értelmesen, kulturáltan vitatkozó hozzászólókéba is.

A tegnapi kettő közül csupán az egyik hatott „orbánistának”, a másik inkább dogmatikus baloldalinak rémlett. Az a benyomásom, hogy a trollozás nem egyetlen világnézethez kötődik. Ha ügyesen és szorgalmasan művelik, akkor kormányzati közreműködés nélkül is megbénítja a bejegyzést övező vitákat.               

35 komment
süti beállítások módosítása