Médianapló

Médianapló - Orbánék miért tolták előre a helyőrséget?

2018. május 06. 11:04 - Zöldi László

A nyilvánosság kormánykritikus része nem kedveli a Mediaworks nevű céget. Okkal, mert mögötte Mészáros Lőrinc, a Nemzeti Együttműködés Rendszerének egyik megtestesítője rejlik. Az ország immár leggazdagabb embere megvásárolt a vidéki sajtóból tizenhárom megyei és egy városi napilapot. Feltételezhető, hogy a miniszterelnök megbízásából tett szert az országos nyilvánosság jelentős részére.

A 24.hu, a 444.hu és a Zoom.hu munkatársai hírül adták, hogy egy pályázatot a Mediaworksra szabott a kormányzat. 163,2 millió forintból kéne egy kulturális mellékletet kigazdálkodni. A „majd” kifejezés azt sejteti, hogy a KMTG (Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft) szellemi vállalkozása a közeljövő fejleménye lesz. Hát akkor mi a csudát lapozgatok november óta? Az Előretolt Helyőrség című mellékletnek eddig húsz száma jelent meg. Tavaly két havi összeállítás látott napvilágot, az idén tizennyolc heti.

A nyolcoldalnyi válogatások a főszerkesztő Demeter Szilárd szerint a magyar szellemi élet „Nagykörúton kívüli részét” mutatják be. Ez vészjóslóan hangzik, mert a pesti Nagykörúton belüliség évtizedek óta a zsidózás kódolt formája. Szerencsére a Mediaworks-napilapok szombati számaiba hajtogatott valóság ennél kulturáltabb és árnyaltabb. A szerkesztőség leginkább azokra összpontosítja a figyelmét, akik vidéken alkotnak, ide tartozónak véli a határon túli magyarlakta településeken élőket is. Új irodalmi kánon kialakításával kísérletezik tehát, bár ez nem nagyon sikerült.

A portré-interjúk alanyai között volt szobrász (Kő Pál), rajzfilmes (Jankovics Marcell) és színésznő (Szűcs Nelli), a kínálatból azonban nem telt íróra vagy költőre. Ráadásul amilyen rövidek voltak a versek és a tárcák, később annyira testesedtek poémákká, novellákká és publicisztikákká. De ahhoz, hogy ilyen (vagy bármiféle) értékítéletet alakíthassunk ki, olvasni kellett volna az egyébként színvonalas és kétségkívül hiánypótló összeállításokat. Nem ártott volna ismerni az Előretolt Helyőrség Erdélybe visszanyúló előzményeit is, fiatal magyar írók könyv- és folyóirat-kiadói tevékenységét.

Kár, hogy a tájékozódást elmulasztották a gyorsújságírásban érdekelt portál-munkatársak. Indokolt ellenszenvük a Mediaworks iránt a tárgyismeret hiányával párosult. S hogy még csak véletlenül se értsék félre, a címben olvasható „Orbánék” nem a miniszterelnökre utal, hanem Orbán János Dénesre, a kulturális melléklet ötletadójára és elfogadtatójára.                    

komment
süti beállítások módosítása