Médianapló

Médianapló - Kik hamisították meg ama karácsonyi Orbán-interjút?

2018. május 04. 10:28 - Zöldi László

Még nem tudni. De a munkaügyi bíróság már több millió forintot fizettetne Mészáros Lőrinc cégével, mert indokolatlanul bocsátotta el a Fejér Megyei Hírlap két munkatársát. A nem jogerős döntés alkalmat teremt arra, hogy fölelevenítsük a magyar sajtótörténet furcsa mozzanatát.

A székesfehérvári újság ugyanazt az interjút közölte 2016. december 24-én, mint a Mediaworks többi napilapja is, négy ponton azonban belejavított valaki. Orbán Viktor szerint „Magyarország azért stabil sziget a forrongó nyugati világban, mert mi kikértük az emberek véleményét.” Csakhogy a módosító hozzáfűzte: ’bár nem érdekel minket’. Ezt is mondta a miniszterelnök: „A korrupciós vád mint politikai lejárató eszköz teljes mértékben megszokottá vált.” Ám így módosult a szöveg: ’mi is használjuk’. Majd a kormányfő kifejtette, hogy „az orvosok és ápolónők bérét 2017-ben és 2018-ban is folyamatosan emeljük”. A szövegmódosító ezzel toldotta meg: ’A kórházi hullák száma is emelkedik.’ Ami utalás arra, hogy a győri kórház vécéjében napokig hevert egy holttest.

A bíróság elfogadta az érvelést, hogy a két fehérvári újságírónak tilos volt belenyúlni a veszprémi központból küldött interjúba. Az egyik, Klecska Ernő tegnap a 24.hu-n így jellemezte a helyzetet: „A per során az is bebizonyosodott, hogy a megyei lapok megszerzése annyira fontos volt, hogy szakmailag nem készültek fel rá.” Azt már én fűzöm hozzá, hogy a karácsonyi interjút bevásárlás előzte meg. A felcsúti polgármester két céget vett meg: a Pannon Lapok Társasága öt napilapját és a nyolc volt Springer-újságot (később a salgótarjánit is). A különböző adminisztrációkat akkor még nem sikerült egybehangolni, e magyar igét a németek történelmileg beszédesen fejezik ki: gleichschalten.

 A másfél évvel ezelőtti botrány utáni felelősségre vonásnak áldozatul esett a központi főszerkesztő is, akinek viszont észre kellett volna vennie a szokatlan módosításokat. Az illető, Németh F. Bernadett Debrecenben helyezkedett el, a Russmedia nevű laphálózat központi főszerkesztőjeként. Oda is utána ment azonban a kormány, a három újságot a miniszterelnök másik bizalmi embere, Heinrich Pecina vásárolta meg. A jegyzeteket egy bizonyos Forgács Bernadett engedélyezi, és annyira szigorú, hogy az utolsó március 31-én jelent meg épp az ő tollából, nagy ívben kerülve az országos politikát. A sors iróniája, hogy a módosított Orbán-interjúért elbocsátott veszprémi főszerkesztő nevében ő volt az F.      

7 komment
süti beállítások módosítása