Médianapló

Médianapló - Minek nevezzelek?

2018. május 03. 10:10 - Zöldi László

E rovatba mindig akad újabb és újabb téma a médiából. Olykor mégsem árt megállni, visszafelé nézni, és eltűnődni a történtekről. Itt van például a tegnapi bejegyzés, amelynek nem a tartalmát idézném föl, hanem két mellékszálát.

Álláspontom régóta az, hogy minden világnézeti véleménynek helye van a bejegyzés alatt - már amennyiben szerzője betartja a digitális kávéház szabályait. Csak nagyritkán törlöm ama kommentet, amelynek szerzője a digitális talponállóból téved át az egymást becsülő vitapartnerek márványasztalához. Tegnap mégis töröltem egy hozzászólást, bár a tartalma nem adott okot az exkommunikációra. Csupán az álnév tartalmazta egy női politikus nevét, akivel a kommentelő szívesen létesített volna szexuális kapcsolatot, noha nem szavazna rá. (Körülírtam a brutálisabban hangzó álnevet.)

A bejegyzésben egyébként a hölgy szakmai alkalmatlanságát tettem szóvá, nem is először. Aki azonban visszalapozná ezeket az értelmezéseket, aligha találna a közéleti szereplő emberi méltóságát sértő szavakat. Ezt várom el a bejegyzéseimhez szólóktól is. Volt egy másik mozzanat is, amely gondolkodóba ejtett. Kollégám és barátom, Marik Sándor gyakran tisztel meg a hozzászólásaival. Tegnap azt írta, hogy az említett női politikust politikusnőnek neveztem, és ebből valamiféle elmarasztalást olvasott ki. Ha más is így érezte, akkor elnézést kérek érte, bár eszem ágában sem volt megbántani az illető hölgyet. Az viszont igaz, hogy idestova negyedszázada küszködöm a megnevezésekkel.

Azóta készítek összeállításokat különböző szerkesztőségek számára a búcsúzó hét ütős mondataiból, és a második sorban mindig meg kell említeni a mondatgazdák foglalkozását. Arról már leszoktam, hogy a nőnemű politikusokat politikusnőnek nevezzem (a tegnapi eset figyelmetlenség volt). A nőnemű újságírók sem újságírónők nálam, hanem a vezetéknevük és a keresztnevük után az olvasható, hogy újságíró. Idáig rendben is volnánk. De minek nevezhető a fekete ruhás nővér, Sándor Mária, ha mond valami érdekeset? Ápolónak? Furcsán venné ki magát. Nem hat jobban, hogy ápolónő? Minek nevezhető Törőcsik Mari vagy Hernádi Judit? Színésznek? Náluk színésznőbb el sem képzelhető.

Sorolhatnám tovább a példákat, de az olvasó számára talán már így is nyilvánvaló, hogy negyedszázadnyi gyakorlat után se ismerem ki magam a megnevezések sűrejében. Érdeklődéssel fogadnám a hozzászólásokat, reménykedve abban, hogy a kommentelők tartózkodnak a kocsmai megnyilvánulástól.              

2 komment
süti beállítások módosítása