Médianapló

Médianapló - Szanyizdat a szavazóköri ellenőrökről

2018. április 13. 09:23 - Zöldi László

Néhány napja tévedtem egyet. A közelgő országgyűlési választás hitelességéről tűnődtem, és azt találtam írni, hogy április 8-án 10286 szavazókör vár bennünket. Kiderült, hogy csak 10285. S mert az ellenzéki pártok körönként akár két emberüket is küldhették volna, 20572 helyett csupán 20570 ellenőrizhette volna a körülményeket. A pontosításra az ad alkalmat, hogy tegnap este az ATV-n Tóth Bertalan beszélt a múlt vasárnapi szavazást övező csalásokról. Amikor átkapcsoltam a Hír TV-re, az egységes kommunikáció jegyében Kunhalmi Ágnes beszélt az országgyűlési választást övező csalásokról.

Az MSZP harmadik elnökjelöltje más utat választott. Szanyi Tibor Európa-parlamenti képviselő Brüsszelből küldött ímélen egy tízoldalas elemzést az MSZP állapotáról. Azt írta, hogy pártja „a szükséges 22 ezer helyett mindössze 4106 szavazóköri delegátust állított ki”. Eme ügyben Molnár Gyula, az MSZP immár lemondott elnöke is megszólalt. Idén februárban az InfoRádió stúdiójában fejtette ki, hogy a magyar szocialisták szervezettségét tükrözi, vajon jut-e elég delegátus az összes szavazókörbe. Helyettese, Gőgös Zoltán bátrabban fogalmazott az ATV-ben, szerinte jó volna minden szavazókörbe küldeni legalább egy aktivistát.

Szanyi Tibor sem először hozakodott elő számokkal. Egy interjúban arról számolt be, hogy a Fidesznek 15 ezer aktivistája van a szavazókörök lefedésére, a Jobbik képes legalább egyet küldeni minden körbe, az MSZP pedig összesen 3-4 ezret. Ezt cáfolta Molnár Gyula, aki egy másik interjúban 6500 szocialista delegátusról beszélt, de Gőgös Zoltán is, aki 5500-ról. Szanyi adatai mégis közelebb lehettek a valósághoz, mert tavaly, október 2-án a bevándorlási kvótáról rendezett népszavazáson a Fidesz 13122 aktivistát küldött a körökbe, az MSZP 3811-et. Ehhez képest kétségkívül fejlődés, hogy most, fél évvel később a szoci delegátusok számát 4106-ra sikerült feltornázni.

A jelek azt sejtetik, hogy a magyarországi pártok szervezettségéből nem telik a szavazókörönkénti két „ellenőrre”. Ha a realitás kedvéért egy körre egy aktivistát számítunk, akkor a 10285-ből mindössze 6179 szocialista küldött hiányzott. Épp annyi, amennyi észrevehette volna, hogy a magyar államot működtető kormánypárt megpróbálja elcsalni a választást. De ha szemmel tartották volna az összes szavazókört, akkor a nyilvánosság fórumain Tóth Bertalannak és Kunhalmi Ágnesnek a csalás emlegetése helyett elemeznie kellett volna az MSZP április 8-i teljesítményét.        

5 komment
süti beállítások módosítása