Médianapló

Médianapló - A nyomtatott sajtóban lezárult-e a politikai napilapok kora?

2018. április 12. 10:21 - Zöldi László

A Magyar Nemzetről megjelent nekrológok közül a legérdekesebbet Dési János írta. A tegnap megszüntetett szerkesztőségben tanulta a kíváncsiság mesterségét, ám ez nem akadályozta abban, hogy felvázolja az utat, amely kacskaringósra sikeredett, bár utolsó éveiben „a Nemzet” visszatért hajdani önmagához. A szerzőnek azonban van egy mondata, mely vitára késztet. Szerinte „A nyomtatott politikai napilapok kora Magyarországon ezzel lezárult.” (A Blog1 blogcsalád, 2018.04.11.)

A G-napig (2015. február 6-ig) csak a fővárosban voltak politikai napilapok. A megyeieket közéletinek neveztem, amely a politikai magyar változata ugyan, de nem pontosan azt jelentette. Közelebb állt a családihoz, ahhoz, hogy a család minden tagja megkapja a maga olvasnivalóját. A külföldi, túlnyomórészt német tulajdonosok távol tartották magukat a magyar belpolitikától, és újságíróikat a kormány iránt tanúsított jóindulatú semlegesség jegyében arra kérték, hogy hanyagolják a politikai véleménynyilvánítást. Épp e vitatható szemlélet mentette meg őket a példányszám katasztrofális csökkenésétől.

Bezzeg az országos terjesztésű napilapok, amelyekről azt írta Haraszti Miklós médiapolitikus, hogy politikailag tömbösödtek. A Népszabadságot és a Népszavát baloldalinak könyveltük el, a Magyar Nemzetet és a Magyar Hírlapot jobboldalinak. A másik oldal hívei nem olvasták őket, ezt sínylette meg a példányszámuk, amelynek a kétharmadát vesztették el (a közéleti-családi jellegű megyeiek „csak” a felét). Orbán Viktor és Simicska Lajos szakítása szétrobbantotta a Fidesz médiabirodalmát. A miniszterelnök akcióba lépett, és bizalmi embereivel fölvásároltatta a 18 megyei napilapot (a 400 ezer példány másfél millió olvasót ér el, az online változattal együtt kettőt).

A miniszterelnök tehát a papír alapú sajtóban teremtette meg a fővárosból egyenirányított, de vidéken megjelenő politikai napilap korántsem vonzó típusát. A sors iróniája, hogy ezzel párhuzamosan a Népszabadság a függetlenülés útjára lépett, az MSZP nem is sietett a segítségére, amikor az Orbán-kormány bezáratta. Simicska Lajos tegnap dobta be a törülközőt, amidőn megszabadult párthoz irányított újságjától, a Magyar Nemzettől. A nyomtatott politikai napilapok kora mégsem zárult le, mert még ide sorolható a Magyar Idők, a Magyar Hírlap, illetve a Népszava. A megyei újságokkal kibővült politikai sajtó pedig további példányszám-csökkenésre számíthat.              

6 komment
süti beállítások módosítása