Médianapló

Médianapló - Hisz' megírta az újság, bemondta a rádió meg a tévé

2018. április 10. 10:35 - Zöldi László

Besárgult az ország. Ha ránézünk a választási térképre, a narancssárga tengerben más színnel négy szigetet látunk: Budapestet, Dunaújvárost, Pécset és Szegedet. Latolgatjuk a sokkoló fejleményt, a kormányzat kétharmadát.

Abban többé-kevésbé egyetértenek a vitázók, hogy az ország sorsa a főváros határain túl dőlt el. Két értelmezés rajzolódik ki. Az egyik szerint csalt a kormányzat, a másik felfogás hívei a falvak népében keresik a vereség okát. Földes András, az Index.hu munkatársa életközelibb álláspontot képvisel. Riporterként megtapasztalta, hogy a falusi nyilvánosság csomópontja a kocsma, ahol az emberek igazságként kezelik a híreket,  „hisz’ megírta az újság, bemondta a rádió meg a tévé”. Föl sem ötlik bennük, hogy az információk nem felelnek meg a valóságnak. A cikkíró okkal hiányolja a magyar faluból a polgári tájékozódás kultúráját.

Kérem az olvasót, ugyan töltse már le az 1986-os sajtótörvény, az 1995-ös és a 2010-es médiatörvény szövegét. A keresőbe pedig írja be a tájékozódás szót! Az első jogszabályban nem találja, a másodikban és a harmadikban eltörpül a rengetegszer emlegetett tájékoztatás mellett. Az állam ugyanis szeret tájékoztatni, nem rajong viszont azokért, akik több forrásból igyekeznek tájékozódni. Médiatanárként nyakig benne voltam egy új tantárgy, a Mozgóképkultúra és médiaismeret meghonosításában, a szóösszetételből a médiaismeretben láttam a tájékozódás kulcsát. Amikor pedig a főiskolákon megszűnt a kétszakos képzés, a Magyar Lapkiadók Egyesülete milliós támogatásával nyári tanfolyamokat szerveztünk a kommunikáció szakos diákoknak, hogy nagyobb esélyük legyen elhelyezkedni az általános iskolában, és taníthassák az alternatív tantárgyat.

A csillaghegyi panzióba telepített tanítványok közül akad olyan, aki általános iskolában kötött ki, a többség azonban nem hasznosíthatja az oklevelét, mert elsorvadt a médiaismeret. Az immár nyolc éve országló tanügyi kormányzat nem tart igényt rá. Ez persze csak részleges magyarázat a Fidesz választási sikerére, bár akik 2010 körül még általános iskolások voltak, épp most szavaztak. Ha megtanulhattak volna tájékozódni, tegnapelőtt reggel elmondhatták volna a szüleiknek és a nagyszüleiknek, hogy ellenőrizni kéne azokat a fránya információkat. Máskülönben készpénznek veszik mindazt, amit megírnak Mészáros Lőrinc, Andy Vajna és Heinrich Pecina megyei napilapjai, és elmondanak a Magyar Rádió meg a Magyar Televízió állami tájékoztatásra kiképzett munkatársai.  

39 komment
süti beállítások módosítása